Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs röster för Jämtland och landsbygden i riksdagen

Att ha tillgång till snabbt och välfungerade bredband är självklart för varje storstadsbo. Så här års är det många som besöker platser där det inte alls är lika självklart. Stora delar av landet består av landsbygd som både drabbas av nedmontering av den fasta telefonin och att marknaden inte intresserar sig för att det ska finna mobiltäckningen i hela landet. Många är de företagare som fått benen undanslagna när telefonin plötsligt inte fungerar längre.

Jämtland och Norrbotten har sämst mobiltäckning i hela landet, det fastställs nu en Post och telestyrelsen (PTS) rapport från mars i år. I Norrbotten täcks 64 % av ytan och i Jämtland 76 procent. När riksdagen debatterade mobiltäckning i glesbygden i januari fanns ingen av de jämtländska riksdagsledamöterna på plats!

Vänsterpartiet arbetar för att skapa förutsättningar för att alla ska ha både rätten och möjligheten att bo var man själv önskar i Sverige. En väl fungerande infrastruktur är en av de viktigaste förutsättningarna både för att näringslivet ska kunna utvecklas och för att skapa goda livsmiljöer. Tillgång till telefoni är en förutsättning för landsbygdens fortlevnad och fungerande telefoni krävs för att företagare ska kunna verka på landsbygden.

Vänsterpartiet anser att staten bör garantera fast telefoni och bra mobiltäckning i hela landet. En avgift bör införas för samtliga operatörer inom mobiltelefoni som en procentsats av omsättningen för att garantera täckning av de delar av landet där det inte är kommersiellt lönsamt.

Utöver detta vill Vänsterpartiet öka stödet till bredband- och fiberutbyggnaden till landsbygden i hela Sverige och att regeringen ska ta ett större ansvar för en bättre samordning av alla aktörer som jobbar med den utbyggnaden. Vi vill också att staten ska garanterar fast telefoni och en bra mobiltelefontäckning i hela landet

Regeringen Reinfeldt och Centern har övergett landsbygden. När marknaden får styra avfolkas landsbygden samtidigt som det blir bostadsbrist i storstäderna. Vi vet att landsbygd och storstad behöver varandra och vi har en politik som ger båda goda förutsättningar så att folk kan bo och arbeta där de vill.

Telefoni och bredband är centrala delar av det. Det är också järnvägar och fungerande kollektivtrafik. För att den lokala servicen ska fungera behövs ett gemensamt ansvar. Vi föreslår därför till exempel lokala servicekontor, en avgift på apotek för att garantera tillgång till apotek i hela landet och logistik stöd för lanthandel.

Om vi ska ha en fungerande välfärd på landsbygden måste det ske genom gemensamma investeringar. Marknadskrafterna löser inte landsbygdens problem.

Jessika Svensson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel