Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är viktigt att vara snygg”

/
  • Senast Industri Royal var i Östersund var under Yran då de höjde partynivån i Food-tältet på Krogstråket. Och det går inte att ta miste på att de längtar efter att komma tillbaka till staden, som de ser som sin andra hemstad.”Vi ska göra vår bästa show någonsin. Kanske spelar vi också någon låt som vi aldrig spelat förut.Foto: pressbild

Joel Dunkels hyllar pantertanter-stilen och tycker att vardagsmode borde handla mindre om mode och lite mer om leopardpäls, fläskiga guldmedaljoner och glammiga solglasögon. Sångaren i Umeåbandet Industri Royal har gjort sig känd för sina trånga kostymbyxor och sminkade ögon.

Annons

Ni släppte ert debutalbum ”Tacky skills” i mars i år. Trots det har ni nyligen kommit ut med en ny singel. Är det redan en ny skiva på gång?

– Vi har material för en helt ny platta, men den kommer nog inte ut förrän i vår. Vi åker ut i Europa på turné ett tag nu. Det är verkligen vår grej. Jag tycker ju om att skriva låtar och så, men att turnera är roligast.

Varför då?

– Dels är det kul att resa och se nya städer, jag är väldigt intresserad av geografi. Men framför allt är det coolt att man blir så bra av att turnera. När man får in rutinen vågar man också sväva ut mer. Vi brukar säga att det är roligare att ligga bakfull eller magsjuk på en madrass i Madrid än på en madrass i Umeå.

Singeln ”Talar i tungor” är första låten på svenska. Någon särskild baktanke med det?

– Nej, vi känner inte att vi behöver begränsa oss till något speciellt språk eller sound. Den här låten råkade bli bra och då testade vi att släppa den. Men den kommer inte att ingå på nästa skiva.

Ni är kända för att vara måna om ert utseende.

– Framför allt gillar vi vårt utseende och vi har också jäkligt hårda regler på våra turnéer. Det är absolut förbjudet att ha med sig mysbyxor eftersom det är det minst rockiga man kan tänka sig.

Varför är det viktigt med en viss image?

– Om rockmusik bara skulle handla om rockmusik skulle vi bara kunna sitta hemma på kammaren och skriva låtar. Men rockmusik är också en fantasivärld som vi vill förmedla till vår publik. En artist har det ansvaret, tycker jag.

– Själv hatar jag att gå på konsert när alla på scenen ser ut som om de sitter hemma i vardagsrummet. Det ska vara något speciellt med att gå på konsert.

Ditt bästa snyggtips?

– Man ska inte tänka så mycket i mode, utan mer i stil. Smycken på killar är skitsnyggt, häng på dig stora medaljonger och alldeles för många ringar på fingrarna. Päls är också snyggt. Folk borde ha på sig mer sådant i vardagen, det är trist att tråkiga kläder. Less är inte more, utan what?! More is more.

Lever du som du lär i vardagen?

– Ja, i vintras vägrade jag att ha vinterskor och vinterjacka på mig eftersom jag upplevde att jag blev så ful varje vinter. Dessutom tycker jag att man borde ha på solglasögon även på vintern. Vi är dåliga på det i Umeå på grund av mörkret, men det är bara en vanesak.

Vad vill Industri Royal i framtiden?

– Vi vill bli ett framgångsrikt band och i viss mån har vi redan uppfyllt vårt mål. Men självklart vill vi växa, jag tror att vi har potential att bli världens största band.

Hur ska ni gå tillväga för att bli det?

– Ja, du, det tänker jag på flera gånger om dagen. Det är i alla fall viktigt att skriva bra låtar. Och att vara snygg.

Mer läsning

Annons