Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är viktigt att lyfta SD:s politik"

Hon var med att bygga upp webbsidan "Inte rasist men ...". Nu slutar Anny Berglin, från Östersund, att skriva på sidan.

– Jag känner att jag har gjort det där nu, säger hon.

"Inte rasist men ..." är en sida som granskar Sverigedemokraterna. Sidan startades 2012 av Anny Berglin, Henrik Johansson och Niclas Jonasson. Nu väljer östersundsbördiga Anny Berglin att lämna webbplatsen, som har haft fem miljoner sidvisningar sedan starten.

– Det beror på två saker. Dels har jag blivit rekryterad till ett helt nytt nätprojekt, en nättidning kan man kalla det, som är feministisk och antirasistisk. Då kände jag att jag hellre ville lägga ner min tid och energi på det. Sedan känner jag att mina inlägg på IRM börjar bli repris på sig själva. Då kanske jag kan lämna den platsen åt någon annan, säger Anny Berglin.

Hur ser du på tiden med "Inte rasist men ..."?

– Det har mestadels varit väldigt roligt. Vi startade med tron att det inte skulle vara så många som läste oss och nu har vi precis klivit över fem miljoner visningar på två år. Det har varit roligast att många har läst oss och att vi har fått genomslag. Bara en sådan sak att vi fick replikera Jimmie Åkesson på DN debatt känns ganska stor. Det är viktigt att lyfta upp Sverigedemokraternas politik och prata om den, det tycker jag ändå att vi på IRM har gjort ganska bra. Sedan har det så klart funnits nackdelar, jag har fått ta emot enormt mycket näthat och hot. Som kvinna kan man inte riktigt skriva negativt om SD ostraffat helt enkelt.

Trots hatet och hoten tycker hon ändå generellt att debattklimatet i Sverige är ganska bra.

– Debatterar man feminism och rasism kan man räkna med att få en hel del skit för det. Generellt tycker jag att vi har ett hyggligt debattklimat ändå, men inom vissa områden är det rent bedrövligt.

Vad tror du om den kommande valrörelsen?

– Jag tror att det kan bli en ganska ful valrörelse eftersom det ändå är ganska jämnt mellan blocken och det har blivit alltmer vanligt att använda SD som någon slags slagträ. Det tycker jag är lite trist, man borde kunna diskutera SD:s politik på sidan av. Sedan tror jag att SD kommer öka i riksdagsvalet, det kommer vi inte ifrån och det är för sent att göra något åt saken nu. Däremot tror jag att partiet kommer förinta sig självt inom den kommande framtiden.