Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är välfärden som står på spel i årets val”

– Tänk dig noga för hur du vill ha framtiden, nu är det välfärden som står på spel. Det är riksdagskandidaten Gunnar Sandbergs (S) viktigaste budskap till väljarna.

Just nu turnerar han runt länet med partikamraten Robert Uitto, som kandiderar till landstinget, och bjuder på kaffe och spelar teater med texter skrivna av revymakaren Reidar Eriksson.

Sägas kan att de inte kommer att vinna några val på sin sångröst i varje fall.

Gunnar Sandberg kom in i riksdagen 2002 och nu vill han alltså ha väljarnas förtroende för ytterligare en mandatperiod.

– Jag har varit föräldraledig ett år under den här mandatperioden, säger han, så det har blivit tre år i riksdagen. Måndagar och fredagar är jag oftast på hemmaplan och besöker arbetsplatser och mindre företag.

Det är utifrån dessa besök han sedan ställer sina skriftliga frågor och interpellationer i riksdagen. Det mesta handlar om glesbygden och engagemanget i mackdöden var en typisk sådan fråga.

– Jag kämpar för Jämtlands län och jag har lyckats få igenom en del i riksdagen. I varje fall lyfter jag frågorna så de kommer upp på dagordningen. Mackarna, fastighetsskatten och förändringarna i Postens organisation är några frågor.

Han säger att han tog initiativ till att motverka mackdöden i glesbygden men att Per Åsling är den som fått äran av det.

• Nu handlar det om ett ideologiskt vägval, varför ska vi välja rödgrönt och inte alliansen?

– Det handlar om välfärden, en välfärd för alla. Om man blir sjuk eller utan jobb, behöver förskola, dagis, vård och omsorg går det inte att ha försäkringslösningar.

– Vi kämpar om hela äpplet och inte om äppelskruttet, det som alliansen kallar välfärdens kärna.

• Kritiken som kommit för S samarbete med V, märks den av när ni är ute på gator och torg.

– Nej, däremot kan någon ifrågasätta samarbetet med Miljöpartiet. Men det är en rödgrön uppgörelse vi går till val på.

Dessutom vill Gunnar Sandberg och hans parti utöka rotavdragen, men rut-avdragen kastar de i papperskorgen.

– De pengarna som i dag går till rut ska in i välfärden och människorna ska få jobb där. De som använder sig av rut är mestadels höginkomsttagare.

– Vi ska lägga dessa pengar på välfärden, det ger fler arbetstillfällen.