Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är väldigt bra resultat"

Under onsdagen presenterade Barn - och utbildningsförvaltningen det aktuella läget på förskoleplatsfronten, niornas slutbetyg och Skolinspektionens tillsynsrapporter.

Från mars till och med juni månad har 51 barn fått extraplats, något som beslutades i september 2013. Och av Östersunds 52 kommunala förskolor har drygt hälften tagit emot ett extrabarn.

– Av dessa har sju tagit emot extra barn på samtliga avdelningar, säger Annika Källgård, förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen.

Det är främst förskolorna i centrala Östersund, Odensala och Frösön som tagit emot flest barn. Efter en extra närvaromätning mellan 5-16 maj har kommunen sett att det under den aktuella perioden i genomsnitt varit 14 barn och 3 personal per förskoleavdelning, ett barn mer jämför med mätningen i höstas. Flest barn fanns vid Gimlegårdens förskola med 18 barn.

Till hösten lämnar 632 barn den kommunala förskolan, i de fristående 64. Tar man bort extraplatserna innebär det 581 lediga platser på de kommunala förskolorna i augusti.

– Vi kommer att klara höstterminens behov och kunna erbjuda förskoleplatser till december 2014, säger Ingela Ferm, verksamhetsplanerare.

Bengt Funseth tog sedan över och berättade om meritvärdena för kommunens niondeklassare.

– Det är väldigt bra resultat sett ur ett nationellt perspektiv. Vi vill inte se det som en tävling mellan kommunens skolor men det går ju se att Storsjöskolan har väldigt bra resultat.

Bengt Sundseth redovisade också de stora resultatskillnaderna mellan pojkar och flickor. Där flickor i snitt ligger 20 poäng över pojkarna.

Antalet obehöriga till gymnasiet är 37 elever, 20 pojkar och 17 flickor.

– Ifjol var 69 niondeklassare obehöriga så det är trots allt en förbättring även om jag helst hade sett noll obehöriga elever.

Slutligen presenterades Skolinspektionens slutrapporter som visar att resultaten från i år har förbättrats jämför med förra gången de besökte kommunen. Rapporten grundar sig på besök i förskolor, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor för att säkerställa om verksamheterna arbetar utifrån fasställda lagar och regler. Skolinspektionen kom fram till att kvalitetsarbetet måste förbättras.

– Det är något som vi redan jobbar med, men som tillsynen visar har vi en bit kvar, säger Annika Källgård.

55 procent av 31 granskade enheter fick inga påpekanden.

– Det är glädjande, samtidigt har vi mycket att göra inom fritidshemsverksamheten, som fått stå tillbaka för utvecklingen inom skolan, säger Annika Källgård.