Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är svårt att skriva lättläst”

/
  • 20 april släpps Anders Trenses lättlästa bok ”Naserian”. ”Det är svårt att skriva lättläst. Det får inte bli fånigt och språket måste ändå varieras för att läsaren ska tycka att det är intressant”,  säger han.Foto: Ulrika Andersson

Den numera pensionerade läraren och Svenstaviksprofilen Anders Trense fortsätter att arbeta för att skapa läslust hos ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.
Han är just nu aktuell med sin nya bok ”Naserian”.

Annons

”Naserian” är en lättläst bok för ungdomar som handlar om den svenska pojken Mikael, som bor en period i Afrika medan hans föräldrar jobbar på Svenska skolan. Under sin tid i Afrika träffar han en masajflicka och de inleder en kärleksrelation. Men plötsligt rycks det unga paret i från varandra. Oroligheter i Kenya gör att Mikael tvingas flytta tillbaka till Sverige. Trots att de båda är hundratals mil från varandra slutar Mikael inte att tänka på sin kärlek och gör allt för att hitta tillbaka till henne.

– ”Naserian” är namnet på masajflickan, berättar bokens författare och den före detta läraren Anders Trense, som själv hade läs- och svårigheter när han gick i skolan.

Att Anders Trense över huvud taget blev författare har han sina forna elever att tacka för. Under sina år som speciallärare i Svenstavik insåg han att det var svårt att hitta böcker till de elever som hade läs- och skrivsvårigheter.

– Det finns lättlästa böcker – men nästan bara för barn. En tonåring vill naturligtvis inte läsa en bok där historien i första hand riktar sig till ett barn, säger han.

I stället tog Anders Trense saken i egna händer. Det började med att han hemma på kammaren knåpade ihop kortare historier för att främja sina elevers läslust. På inrådan av sina elever skickade han sedan in en av sina historier till ett bokförlag.

Bokförlaget nappade på hans idéer. 1991 gav han ut sin första lättlästa bok.

Sedan dess har det bara rullat på.

Vid det här laget har Anders Trense skrivit sex böcker i lättläst-genren. Men det är ingen lätt uppgift han har tagit på sig.

– Det är svårt att skriva lättläst. Det får inte bli fånigt och språket måste ändå varieras för att läsaren ska tycka att det är intressant.

Den 20 april är det premiär för ”Naserian”. Tre dagar senare är Anders Trense, som numera spenderar mycket av sin tid i Spanien, tillbaka i Svenstavik för att under Världsbokdagen berätta om sin nya bok och om sitt författarskap på biblioteket i Svenstavik.

Men trots att Anders Trense har arbetat ett helt liv som lärare och skrivit sex böcker har han inte tänkt sluta skapa läslust hos tonåringar. Hans dröm är att få ge ut en antologi där alla hans berättelser finns samlade.

– Göra undervisningsmaterial skulle också vara kul, säger han.

Mer läsning

Annons