Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är så här det fungerar"

Bräcke kommuns Hälso- och sjukvårdschef Maritha Larsson och Gunilla Åsholm, LSS handläggare väljer att tillsammans svara på varför vissa elever inte får en elevhemsplats i Östersund.

Hur motiverar ni beslutet att inte bekosta en elevhemsplats i Östersund?

– Finns det pendlingsmöjlighet så får man åka skolskjuts oavsett funktionshinder eller inte. Sådana är riktlinjerna. Den individuella bedömningen avgör i varje enskilt ärende hur beslutet blir.

Erik åker färdtjänst 12 mil varje skoldag. Det blir långa dagar. Ställ det i relation över vad en elevhemsplats kostar.

– Vi tittar inte på kostnaden utan till behovet hos eleven. Det finns en tidigare kammarrättsdom om det här så det är prövat. Det är så här det fungerar. Och som sagt reglerna är precis de samma oavsett om man är funktionshindrad eller inte.

Föräldrarna menar att en elevhemsplats också skulle innebära att han får chans till ett socialt liv.

– Vi vill inte gå in på ett enskilt ärende men i Bräcke kommun har vi tio insatser som man kan söka via LSS. Det finns också ett föräldraansvar anser vi .

Finns det elever i Bräcke kommun som får elevhemsplats i Östersund?

– Inte om man bor i Bräcke tätort men om man däremot har svårt med kommunikationerna och bor i utkanten av kommunen så har man större möjlighet att bli beviljad en elevhemsplats.

Nu har familjen beslutat sig för att flytta från kommunen främst på grund av att de inte känner att de får något stöd från kommunen.

– Det är väl tråkigt. Det är alltid trist när folk väljer att flytta från vår kommun. Men vi vill inte gå in på enskilda ärenden och säga något mer om det.

Vet ni hur många elever som är i Eriks situation, det vill säga hur många elever som pendlar varje skoldag Bräcke- Östersund?

– Det finns ett antal ungdomar med funktionshinder i dagsläget

Hur många av dessa är beviljade insatser via LSS?

– Alla.

Varför är det samma pendlingsregler för elever med funktionshinder och de som inte har funktionshinder?

– Det finns riktlinjer för sökta insatser inom LSS. Vi kan bara svara på hur det ser ut för elever med funktionshinder i Bräcke kommun.

Hur många elever bor på elevhem i Östersund från Bräcke kommun?

– Det finns ett antal elever från Bräcke kommun som i dagsläget har elevhemsplats i Östersunds kommun.