Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är rent vansinne"

Tidigare chefen för bilprovningen i Östersund, Kurt Bergqvist, är starkt kritisk till att bilprovningen konkurrensutsätts.

– Jag tycker det är rent vansinne. Bilägarna kommer att bli lidande, säger Kurt Bergqvist.

Det största problemet, enligt Kurt Bergqvist, är att bilägarna kommer att få betala olika avgifter beroende på var de bor. Dyrast kommer det att bli för dem som bor i glesbygden.

– I dag är det samma pris oavsett om man bor i Gäddede eller Stockholm. Om bilprovningen i framtiden ska finnas kvar på ställen där det inte är lönsamt, måste de börja ta ut högre avgifter. I städer, däremot, kan det kanske bli billigare, säger Kurt Bergqvist.

Eftersom alla bilägare måste besiktiga bilen, anser Kurt Bergqvist att det borde vara samma pris överallt. Han nämner Finland som ett exempel på hur konkurrensutsättning har lett till olika priser beroende på var man bor.

– Där skiljer det väldigt mycket. Så tror jag det kommer att bli i Sverige också eftersom det nu blir fri prissättning, säger Kurt Bergqvist.

Per-Arne Berglin, ordförande för Motormännen Östersund, är inte särskilt orolig för att bilprovningen blir dyrare i Jämtland i nuläget.

– Bilprovningen har ju sagt att de inte ska lägga ner några kontor eller höja priserna. Men skulle det bli så att de som bor i glesbygd får högre pris, då skulle det vara rent uppåt väggarna, säger Per-Arne Berglin.

Han tror att konkurrens kan vara bra för konsumenten eftersom bilprovningen då tvingas hålla fortsatt hög kvalitet och bra service. Men Per-Arne Berglin anser att priset borde vara lika oavsett var man bor.