Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är rätt att sätta gränser

Annons

Det blir ingen strejk mot flygbolaget Norwegian. De skandinaviska piloterna får nämligen behålla sin fasta anställning och sitt gemensamma kollektivavtal. Det är bra. En annan sak är att övrig personal kommer att anställas på sämre villkor i bemanningsbolag som skiljer sig från dotterbolag som skiljer sig från land till land. Sjömännen började och långtradartrafiken är på god väg. Nu är det flygets tur att utnyttja skillnaderna i lönenivåer mellan länderna. Jag frågar mig om det verkligen är så här vi vill ha det? Jag funderar en vända till om inte SAS har en fungerande förbindelse nästa gång jag ska ut och flyga.

Så bra då att vi har andra fack som väljer att sätta gränser. I och för sig var det arbetsgivarna i Almega som sa nej till medlarnas bud. Därmed ställs båttrafiken i Göteborgs och Stockholms skärgårdar. Orsaken är att arbetsgivarna vill ha bort de så kallade tarifflönerna som försvunnit på många andra områden. Det är ju ett sätt att med automatik utifrån ålder höja lönerna, eller om man så vill ett sätt att hålla nere lönerna för de nyanställda. Samtidigt är det ett system som inte uppmuntrar godtycke och subjektiva bedömningar från arbetsgivarsidan håll. Stå på er, säger jag till Seko.