Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är nu vi måste hjälpa

Sedan i fredags har över 70 000 flyktingar tagit sig från Syrien över gränsen till Turkiet. Detta efter att staden Ain al-Arab, Syriens tredje största kurdiska stad, blivit hotad till attack från terrorgruppen IS (tidigare kallad ISIS). Vid den turkiska gränsen ska turkisk militär ha hamnat i strid med den kurdiska milisen och civila ha hamnat mitt i tumultet. Den turkiska militären använde bland annat tårgas och vattenkanoner mot flyktingarna.

IS har vid det här laget tagit ett hårt grepp om Kobani-området, norr om städerna Aleppo och Raqqa, längs med den turkiska gränsen. Ett 60-tal byar kontrolleras nu av IS och många flyende vittnar om massdödande och halshuggningar. Kurdiska styrkor i Syrien har fram tills nu lyckats slå tillbaka attacker från IS, men terrorgruppen växer och avancerar snabbt nu.

FN:s flyktingorgan UNHCR sätter nu in extra insatser vid den turkiska gränsen, då man förväntar sig att tusentals fler flyktingar kommer att söka skydd i Turkiet den närmaste tiden. Sedan det syriska inbördeskriget startade för tre år sedan har Turkiet tagit emot över 800 000 syriska flyktingar. 800 000 människor som flyr från krig, från förstörda hem. Människor som lämnar dödade vänner och familjemedlemmar bakom sig. Människor som nu dessutom blir jagade av en extremistisk terrororganisation.

Det syriska inbördeskriget har hittills dödat närmare 200 000 personer. Samtidigt pratas det om att stänga gränser och värna om oss själva. Trots att det är nu, kanske mer än någonsin, som vi måste hjälpa på alla sätt vi kan. För västvärlden har faktiskt resurser, västvärlden har en chans att tillsammans sätta sig ner och göra en åtgärdsplan nu genast, innan det är för sent. Det här får inte fortgå.