Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är katastrof, vem ska ta hand om barnen"

Strömsunds pastorat har ekonomiska problem och nu måste organisationen bantas. Till att börja med försvinner sex tjänster.

I dag finns det 40 tjänster i pastoratet. Nu ska tjänster motsvarande åtta heltidstjänster bort. Till att börja med är det sex tjänster som försvinner, berättar Inga-Maj Persson, ordförande i kyrkonämnden.

Hon berättar att två tredjedelar av dagens budget är personalkostnader.

– Det är lite mycket, säger hon.

Hur drabbar nedskärningarna verksamheterna?

– Det drabbar inte verksamheterna utan det kommer bli mer samordning och samarbete för att få det här att fungera. Det har gått rykten om att expeditionerna ska stänga, så är det inte. Det är administrationen som ska effektiviseras och centraliseras.

Hur är känslorna hos dig?

– Det är aldrig roligt över huvud taget att varsla folk, men ekonomin ser ut som den gör och vi är skyldig att åtgärda det. Hur det än är så tillhör vi en glesbygd och befolkningsunderlaget minskar och då minskar inkomsterna också.

Vilka tjänster är det som försvinner?

– En vaktmästare från Rossön/Backe och resten från administrationen.

Strömsunds pastorat består av sex församlingar. Fjällsjö och Bodum församling är en av dessa och de drabbas hårt, tre tjänster försvinner.

– Jag tycker det är ytterst beklagligt. Tjänsterna behövs i församlingarna, säger Monica Lundin, präst och platsansvarig i församlingarna.

Vilka tjänster försvinner hos er?

– Kanslisten, barntimmeledaren och en vaktmästare.

Barntimmeledaren har hand om barn- och ungdomsverksamheten.

– Det är katastrof, vem ska ta hand om våra barn och ungdomar i församlingen? Barnen är vår framtid, det är dem vi ska satsa på.

Monica Lundin berättar att församlingsmedlemmarna är bestörta och de som blivit varslade är ledsna. Hon förstår inte riktigt varför den största nedskärningen blir i hennes område.

– De säger att nedskärningen är på grund av arbetsbrist, men det finns hur mycket som helst att göra.