Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är katastrof för mig"

Atila Rodriguez är en av få knallar på Storsjöyran som har kassaregister och svenskregistrerat företag.
Hon tycker att det är orättvist att de utländska knallarna slipper kassaregister och momsredovisning.
– Jag har försökt ringa Skatteverket om det här men de lyssnar inte, säger hon luttrat.

Det absoluta flertalet av knallarna på gågatan är utländska och behöver därför inte kassaregister. Många av dem kommer från Sydamerika.

– Jag är från Ecuador. De andra är från Ecuador, Chile, Peru, Bolivia. Vi är här i tre månader på somrarna. Vi är på lite olika ställen men samlas här på Storsjöyran. Själv har jag varit i Norge och Sverige den här sommaren. På vintern är jag hemmafru, säger en kvinna som jobbar som knalle.

Men det finns åtminstone ett undantag. En knalle som har kassaregister. Atila Rodriguez från Stockholm har sitt knallestånd på gågatan alldeles vid Kärnan. Hennes företag är registrerat i Sverige och hon har kassaregister. Men det går tungt för henne när hon försöker göra rätt för sig.

– I går sålde jag väldigt dåligt. För de utländska kan ha mycket lägre priser än mig. De säljer solglasögon för femtio-sextio kronor och jag säljer för åttio kronor. Jag har försökt ringa Skatteverket om det här men de lyssnar inte, säger Atila.

Hon tycker att det är snedvriden konkurrens. Hon har ungefär samma inköpspris på de solglasögon hon säljer som de utländska knallarna. Men till skillnad från dem så måste hon lägga på svensk moms i priset.

– Det är för jävligt att de kommer hit och inte behöver följa samma lagar som vi. De åker till Europa och registrerar ett företag i Spanien. Sedan kör de bara på, säger Atila.

Vad är lösningen?

– Om de kommer hit så ska de (utländska knallarna) också behöva registrera sig här.