Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är jobben, dumbom!

Regeringen berömmer sig ofta och får av andra beröm för sättet att hantera finanskrisens effekter på ekonomin. Senast att prisa högerns insatser är Internationella valutafonden (IMF). Sverige skulle inte ha kunnat göra någonting annorlunda, lovordar IMF, helt enligt skolboken.

Visst står vi starkt rustade, inget snack om den saken. Förutsättningarna för den ekonomiska återhämtningen kunde vara betydligt sämre. När länder som Tyskland och Storbritannien förbereder drakoniska sparpaket kan svenska politiker gå till val med saftigt valfläsk.

I finansminister Anders Borgs värld är det främst tack vare Anders Borgs hårda nypor och stränga budgetdisciplin som Sverige har lyckats undvika syndafloden. Att borgerligheten tog över i ett läge med synnerligen goda statsfinanser låtsas finansministern inte om. En annan omständighet som Borg gärna bortser från är att den svenska regeringen, till skillnad från exempelvis de brittiska och amerikanska, sluppit injicera astronomiska summor i en döende bank-sektor. Nej, Anders Borg har sin historieskrivning klar – Sverige är bäst i klassen och eventuella blommor och tackkort skickas till finansdepartementet.

Men så var det det här med arbetslösheten och här finns inga siffror för Bort att stoltsera med. Vi befinner oss i massarbetslöshet. Hur kan det komma sig att regeringen trots goda ekonomiska resurser varit så otroligt dålig på att lindra arbetslöshetens skadeverkningar? Jo, vi känner till finanskrisen, det där argumentet börjar bli ganska slitet vid det här laget.

Vad har finanskrisen att göra med att Bosse, uppsagd maskinförare, tvingas sitta och skriva meningslösa cv:n i stället för att få en datautbildning? Det kan knappast vara en kostnadsfråga. Vi har råd att satsa på seriös arbetsmarknadspolitik. Eller ta den korkade regeln som säger att arbetslösa ungdomar måste gå hemma tre månader innan de får komma under Arbetsförmedlingens vingar. Vem ökar sin anställningsbarhet av att sitta och glo in i väggen på pojkrummet?

Sverige har en av Europas starkaste ekonomier och en av Europas högsta ungdomsarbetslöshetstal – den typen av samband borde vara kriminella.