Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte så lite oskäligt"

Bergs kommun har inventerat avlopp i Handsjöbyn och fakturerat varje hushåll 1880 kronor. Det har fått bybon Jan-Erik Öhlén att reagera.

– Det är inte så lite oskäligt, säger han.

Jan-Erik Öhlén ifrågasätter kraftigt de fakturor som kommunen har skickat för avloppsinventeringen. Han anger flera anledningar till att han inte tycker att de är berättigade.

– Det är ospecificerade åtgärder, oskäliga summor och inventeringen är påtvingad. Det hade varit okej om det hade kostat någon hundralapp per hushåll, men 1880 kronor för två timmar är oskäligt.

En annan anledning att han tycker att fakturorna är fel är att personalen som har utfört jobbet redan är anställda av kommunen.

– De har redan lön, vad jag kan förstå. Om de sitter och sliter byxbaken på kontoret eller är ute och jobbar spelar väl ingen roll, lön som lön. Att de ska ha extra för att de lämnar Svenstavik kan jag inte förstå, möjligtvis bilersättning.

Han har varit i kontakt med Bergs kommun, som har ändrat en del fakturor och bland annat halverat hans faktura. Men Jan-Erik Öhlén är inte intresserad att betala fakturan, som förfaller på torsdag.

Simon Bengtsson är miljöinspektör hos Bergs kommun och har varit med och gjort inventeringen. Han berättar att inventeringen har gjorts efter ett direktiv som handlar om att förbättra vattenkvaliteten och förhindra övergödning av sjöar och vattendrag.

– Avloppen innehåller mikroorganismer och även näringsämnen som kan leda till övergödning. Det är anledningen till att vi ska ha koll även i vår kommun.

Anledningen till att den som får avloppet inventerat av kommunens inspektörer ska betala det själv är principen om att "förorenaren betalar". En enskild avloppsanläggning ses som en miljöfarlig verksamhet. Kommunen har tillsynsansvar för det och den som har en sådan anläggning betalar för tillsynen.

Fakturorna som byborna i Handsjöbyn har fått är på två timmars arbetad tid, något som Jan-Erik Öhlén ifrågasätter.

– Det är lite tid på plats, men mycket läggs på annat. Två timmar är en vanlig tid för många kommuner. Slår man ut det i snitt är det så lång tid det tar, säger Simon Bengtsson.