Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte rutten fisk"

På torsdagen var det surströmmingspremiär och några som passade på att öppna burkarna var Ångermanlands gille.
– Det här är andra året som vi gör det, säger Per Söderberg, tidigare kommunalråd och inflyttad ångermanlänning.

Annons

Uteterassen på restaurang Cuprum togs på torsdagen i besittning av ett glatt gäng. Ångermanlands gille i Östersund med omnejd träffas för andra året i följd för att avnjuta surströmming vid den traditionsenliga premiären.

– Förra året var vi 18 stycken och vi är 18 stycken i år också, säger Per Söderberg, tidigare kommunalråd och ordförande i gillet.

– Surströmmingspremiär är inte lika högtidligt som förut när det var lag på att den inte fick ätas före ett visst datum.

Att Ångermanlands gille firar surströmmingspremiär är inte konstigt. Många av tillverkarna håller till längs Höga kusten och runt Örnsköldsvik.

– När jag var liten grabb jobbade jag med surströmmingstillverkning i en liten by som heter Värns (som ligger öster om Kramfors vid kusten). Vi skruvade på locken på burkarna för hand. Det var i början av maj, säger Per Söderberg.

En av surströmmingskonnässörerna som deltog på premiären på Cuprum Är Simonetta Olsson. Uppvuxen i Ångermanland men sedan 30 år boende i Mörsil. Hon kommer att äta surströmming fler gånger i år.

– Det brukar bli ungefär 4-5 gånger, säger hon.

Det finns flera sätt att äta surströmming på. Vanligast är att äta i en tunnbrödsklämma och med potatis och lök. Det mildrar den starka smaken av surströmming.