Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte ett konserthus vi behöver

Jag tycker inte att Östersund ska bygga ett kulturhus. Jag tror faktiskt det vore direkt skadligt att bygga ännu en lokal för opera, akustisk musik, dans och teater i den mening Karin Thomasson pratar om. Vad som gått Östersundspolitikerna helt förbi de senaste åren är att det inte är ett sådant hus majoriteten av de kreativa näringarna efterfrågar.

Kultur 2013 handlar om näringslivspolitik, arbetstillfällen och innovation. Kulturprodukter är i dag en central faktor varenda vaken minut i varenda människas liv dygnet runt. Från gränssnittet i smartphonen du kanske tittar på just nu, till musiken i sportsändningen du såg nyss och alla tusentals små saker däremellan. Det är kulturarbetare och endast kulturarbetare som producerar allt detta. Kreativa näringar kräver skarpa hjärnor, rimliga resurser och en strategisk  kommunal förankring för att kunna existera på en plats. Detta saknas i Östersund i dag och det är en fara för framtiden. Missar vi att säkra alla dessa framtidsyrken här så riskerar hela regionen att bara bli en enda stor turistprodukt bland andra utan egen "Braintrust".  Vi behöver egna, kvalificerade arbetstillfällen i Östersund och kulturen är nyckeln till dem.

Vet ni vilka yrkesområden som dominerar de kreativa yrkena idag? Låt mig räkna upp några få så ni får en bild av vad "kultur" är i dag:

3D-grafiker, animatörer, eventproducenter, PA-firmor, fotografer, ljudtekniker. musiker, designers, konsthantverkare, ljusdesigners, arkitekter, underhållare, magiker, regissörer, filmare, författare, kommunikatörer, illustratörer samt hela matkulturen och många fler. Där är den moderna expanderande arbetsmarknaden i dag och Östersund gör inte ett smack för att attrahera eller utveckla den. Låter inte det dumt?  När Östersund fokuserar endast på att subventionera idrotter för att få några slattar turistpengar då och då, så missar man att utveckla hela kärnan av samhällets nya yrkesgrupper.

De som måste uppstå här för att få kommunen ska få egna ben att stå på. Dessa yrkesområden behöver produktionslokaler, framförandelokaler, möteslokaler, experimentarenor, klusterförutsättningar och umgängesytor. Ingen politiker arbetar för det. Varför? Lika mycket som en 260 miljoners ishall utan krav på egenfinansiering ska kunna ligga på skattsedeln, så ska en kommun kunna skapa en arena för dessa yrkesgrupper också! 

Det, är det moderna "kulturhuset" 2013. Detta hus, eller multiarena eller vad man nu kallar det, ska vara en plats för att odla kommande genier, entreprenörer, artister, instrumentalister, programmerare och superstjärnor. Det är ungdomar som ska programmera, komponera, skapa dataspel, göra filmmusik, öva, framföra och möta sin publik på en sådan arena.  Högt upp i värdekedjan med sikte på export. Kvalificerade, dyra jobb. IT-baserad kulturproduktion. Där, måste ribban ligga. Andra städer gör det redan.

Det fina med ovanstående profil är att det inkluderar alla på samma villkor. Tjejer, killar, invandrare, unga gamla. Att som idag rikta huvuddelen av vårt lilla samhälles resurser till några få idrottsgrenar är en rätt svag, smal och skör strategi. Att rikta dem till breda, arbetsskapande framtidsnäringar är enklare.

Det kan inte ha gått någon förbi att vi lever i ett samhälle och vardag till 90 procent bestående av kulturprodukter. Jag vill att Östersund ska bli en exporterande producent i den ekonomin, i stället för att bara vara en konsument.

Stefan Hallgren

Kultur/IT- företagare