Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är hos oss du följer det lokala valet

Det blir mycket rörlig bild och digital hårdsatsning under söndagens valvaka på ltz.se.
– Under kvällen kommer vi att bomba LT-läsarna med valrapporter på webben, säger LT:s nyhetschef, Alexandra Westerlund Karlsson.

Vad kan LT:s läsare förvänta sig av valbevakningen på söndagen?

– En massiv bevakning skulle jag vilja säga, säger Alexandra Westerlund Karlsson.

Vad betyder det?

– Vi har kommit väldigt långt vad gäller planeringen av den digitala valbevakningen jämfört med tidigare val. Vi kommer naturligtvis ge det man vill veta med ett relevant innehåll i både webb och papper, men största klivet har vi tagit på den digitala sidan, säger LT:s digitala redaktör, Sandra Högman.

Kan man följa valprognoserna på webben?

– Ja. Vi satsar mycket på rörlig bild där vi bland annat har byggt en ministudio på LT-redaktionen där vi utvecklar vårt koncept LT-rapportern och där vi erbjuder en lokal valvaka i våra format som ett komplement till riksvalvakorna, säger Sandra Högman.

Under valkvällen ska LT uppdatera med valinformation kontinuerligt med bland annat gäster i den egna studion.

Vilka blir gästerna?

– Dels personer från redaktionen som sitter på mycket kunskap kring politik men även politiker. Vi har en sittning strax efter kl 22.00 med regionrepresentanter. Det är mycket som händer där nu där vi dels berättar om striden inom oppositionen vilka som tar platserna där, men också företrädare från dagens majoritet, berättar Sandra Högman.

Det känns som en fullspäckad webb. Kommer man att känna igen sig?

– Ja, absolut. Webben kommer att vara uppbyggd så att man som kommunmedborgare i de åtta kommunerna lätt ska kunna navigera och hitta vad som är relevant för just mig.

Kommer jag som läsare att känna igen mig i papperstidningen?

– Ja. Printet kommer att ha en mer summerande funktion och folk kommer definitivt att känna igen sig när de får tidningen på måndagsmorgonen, säger Alexandra Westerlund Karlsson.

Hinner LT att få med valresultatet i papperstidningen?

– Ja, staplarna finns med även i år. Jag har sett att LT:s valtidningar har varit uppsatta i klassrummen efter valet, så jag har förstått att det är ett material som är viktigt och lever länge. Landstinget kan ju bli en riktig rysare, så det ska bli spännande att följa. Fast egentligen ska vi säga regionvalet och inte landstingsvalet, Alexandra Westerlund Karlsson.

– Under kvällen kommer vi att bomba LT-läsarna med rapporter på webben. Min vision och förhoppning är att LTZ ska fungera som det lokala och regionala komplementet för folk. Där får de den lokala helheten. Följer man riks-tvs valvakor så får man i stort sett bara information om vem som tar regeringsmakten och hur riksdagsfördelningen blir. Men information om regionen och kommunerna kommer jämtarna och härjedalingarna att hitta hos oss, säger Alexandra Westerlund Karlsson.

Något annat som ni vill puffa för?

– Det är bara val vart fjärde år och alla på redaktionen är peppade på att få göra ett riktigt bra jobb för våra läsare, säger Sandra Högman.

– Jag hoppas också att många går och röstar så att vi får ett valresultat, oberoende av utgång, som verkligen har en demokratisk bärighet. Det är fyra år till nästa chans, säger Alexandra Westerlund Karlsson.