Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är helt värdelöst"

Länsstyrelsen får vänta på rätten att besluta om skyddsjakt på grund av en rättslig process.
– Det är helt värdelöst, säger Magnus Renfeldt, ordförande för Mittådalens sameby.

Länsstyrelserna i Sverige har tidigare haft delegering från Naturvårdsverket att besluta om skyddsjakt å björn, varg, lo och järv. Den gick ut vid årsskiftet men den 16 januari beslutade Naturvårdsverket om en ny delegering från den första februari.

Det beslutet överklagades av föreningen Nordulv till förvaltningsrätten i Stockholm, med motiveringen att det är viktigt att beslut om skyddsjakt måste kunna överklagas till domstol. Det är inte möjligt om beslutsrätten ligger hos länsstyrelsen.

Den 27 januari beslutade förvaltningsrätten att delegeringsbeslutet inte kan överklagas. Däremot kan förvaltningsrättens beslut överklagas. Det innebär att beslutet om delegering av skyddsjakt vinner laga kraft tidigaste den 3 mars. Ansökningar ska gå till Naturvårdsverket även under hela februari. Som i sin tur skickar ansökningarna till länsstyrelsen för yttrande.

– Det var mycket bättre när besluten låg hos länsstyrelsen. De vet vilka problem vi har och hanterar det här på ett mycket bättre sätt, säger Magnus Renfeldt, ordförande för Mittådalens sameby.

Enligt honom, och andra samebyar tidningen varit i kontakt med, tar Naturvårdsverket betydligt längre tid på sig att komma fram till beslut om skyddsjakt.

Ett exempel är en skyddsjaktsansökan från Tåssåsens sameby på två vargar i området nordväst om Rätan, på gränsen mellan Härjedalens och Bergs kommuner. Där har samebyn ett vinterbetesområde. Den 22 januari yttrade sig länsstyrelsen om att tillåta skyddsjakt, men beslutet från Naturvårdsverket hade fortfarande inte kommit vid lunchtid den 30 januari.

Carl Mikael Strauss är chef för sektionen på Naturvårdsverket som handlägger jaktärenden.

– Vi har högsta prioritet på skyddsjaktsansökningar nu för att alla ska få sina beslut fortast möjligt. Ibland finns det skäl för att det tar längre tid, till exempel när vi behöver ta in ett större underlag för besluten. Men vi förstår problematiken och omprioriterar våra resurser till det här, säger han.