Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är fortfarande fler som inte rör sig tillräckligt mycket"

Det råder träningshets i Sverige, hävdar organisationen "Frisk & fri". Gymmen i Östersund håller inte med.
– Det är fortfarande så att det är fler som inte är tillräckligt fysiskt aktiva än de som är för mycket fysiskt aktiva, säger Thomas Näsholm, personlig tränare på Sportsgym.

Organisationen "Frisk & fri" jobbar med personer som har någon form av ätstörningsproblematik. Enligt dem är ortorexi, sjuklig fixering vid träning och hälsosam kost, ett växande problem i Sverige.

– Om vi tittar på hur många som vänder sig till oss, ser vi att det är fler som vänder sig till oss med ortorexiproblematik än för fem-tio år sedan. Jag har inga siffror, men det jag kan säga är att vi ser att det har ökat väldigt mycket bland dem som söker stöd hos oss, säger Hanna Kihlander, pressansvarig hos "Frisk & fri".

Hon tycker att det råder en hälsohets i Sverige, och att den är starkt bidragande till problemet.

– Titta på varenda tidning, löpsedel, internet, Instagram, Facebook – överallt är det en hets kring att vi ska träna hela tiden. Folk lägger upp bilder på när de tränar, på sina vattenflaskor. Vi ska vara vältränade och den normala Svensson ska helt plötsligt elitträna.

Thomas Näsholm, som har jobbat som personlig tränare sedan 2002, håller inte med om att det råder en träningshets. Han tycker att det är en liten klick som tränar väldigt mycket, men att dessa personer har blivit mer extrema i sina målsättningar.

– Det som jag tror kan bli negativt är inställningen som många har att mer alltid är bättre eller att hårdare alltid är bättre. Många går kanske in med den inställningen och så tränar man lite för tufft. Folk är generellt stressade i vardagen. Så kommer man hit och stressar kroppen med den typen av träning. Man kan absolut träna mycket, men då tror jag att man måste variera intensiteten och innehållet.

Under sina år i branschen har han stött på fall där träningen har gått överstyr och han tror också att det har funnits fler fall än han känner till. Han tycker att gymmen har ett ansvar att gripa in om man upptäcker att någon far illa av träningen.

– Det är kanske mer ett medmänskligt ansvar. Om man ser en person generellt som verkar må dåligt tycker jag absolut att man har ett medmänskligt ansvar och kanske i första hand finnas till och prata, det tycker jag absolut att vi har.

Den åsikten delas av Jonas Ödén, vd på Fristilen.

– Vi vill leverera träningsglädje och ett sunt aktivt liv. Om någon av våra medlemmar skulle fara illa på grund av träningen känner vi självklart ett ansvar att kunna påverka i rätt riktning, säger han.

Thomas Näsholm tror också att det är viktigt att som gym tänka till när man annonserar och gör kampanjer.

– Där tycker jag absolut att vi har ett ansvar och ska tänka till med vilket budskap vi går ut med. Det tycker jag att vi är ganska bra på.

Att upptäcka när någon tränar på en sjuklig nivå är inte lätt, enligt Thomas Näsholm.

– Ortorexi är ju en sjukdom och det är väldigt svårt att sätta gränsen mellan en person som har höga ambitioner i sin träning, kontra en person som har sjuklig inställning till sin träning.