Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en perfekt anläggning" – VM i draghund till Sveg

Svegs skidstadion kan bli spelplatsen för VM i Draghund 2018 - med 250 startande ekipage. Projektledare och Svegssonen Niklas Andersson har burit med sig tankarna i flera år och nu ser det ut att bli verklighet.

Annons

– Det har inte funnits någon riktig plattform tidigare men nu finns Destination Sveg, vi har fått jättebra respons från kommunens tjänstemän och politiker och vi söker medel i EU:s leaderprojekt, säger Niklas Andersson, projektledare som bor i Sundsvall.

Hans sambo Marie Israelsson tillhör Sverige- och världseliten i draghund och paret har passerat Sveg flera gånger på väg till tävlingar i Norge och Dalarna. De har också stannat till och tränat på skidstadion i Sveg.

– Och så började jag fundera, varför åker vi förbi hela tiden? Det här är ju ett av de bästa geografisk lägena i Sverige för en draghundstävling.

Niklas Andersson bodde i Sveg som ung och minns skidstadion från den tiden. När han och sambon undersökte möjligheterna att hålla draghundstävlingar på orten visade det sig att föursättningarna är bland de bästa i Sverige enligt deras mening.

– Det är en perfekt anläggning. Lagom stor vilket innebär att tävlingarna blir mer publika. Ett problem är att man ofta inte kan se draghundarna så ofta under en tävling. I Sveg kan man lägga banorna så att hundarna passerar publikområdet flera gånger. Dessutom finns alltsom behövs på skidstadion, omklädningsrum, sekretariat, pistmaskin och så vidare. Och det är nära till boende och affärer, säger Niklas Andersson.

Beslutet att lägga tävlingen i Sveg kom i helgen på World Sleddog Associations årskongress i Tyskland. Valet stod mellan Sveg och Tyskland och Sveg fick 100 procent av rösterna.

Den svenska polarhundklubben har lämnat över värdskapet till nystartade Destination Sveg som alltså blir arrangör.

– Det är fantastiskt kul, spännande och en möjlighet för oss som destinationsbolag att växla ut, skapa en publik aktivitet och visa vad vi ska jobba med, säger Niklas Ohlson, destinationschef.

Vad betyder det här för Sveg och Härjedalen tror du?

– Ett VM är ett VM och leder till synlighet utöver våra gränser. Det blir ett lyft för näringslivet och besöksnäringen. Vi ska också jobba med olika evenamang kring VM, både före och efter. Jag ser det här som ett referensprojekt som kan leda till fler liknande saker i Sveg framöver.

En förutsättning för att VM i Draghund ska bli av är att en ansökan om EU-medel hos leaderprojektet "Sjö, skog och fjäll" går igenom. Det är inte klart än men signalerna har varit positiva, enligt Niklas Ohlson.

Läs mer: VM i draghund i Sveg

Fakta VM i Draghund 2018

Hålls i slutet av februari eller början av mars 2018. Tävlingar i 4 dagar.

Tävlingar i kort (5 till 15 kilometer) och medeldistans (4-5 mil/dag, 3 heat)

Körs i flera olika klasser. Spannklasser med olika antal hundar framför en släde eller nordisk stil på skidor med eller utan pulka.