Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en extremt tuff situation på marknaden"

Fyrfasen Energi meddelade i går att de inte kan ta emot nya kunder. Samtidigt ber de folk att hjälpa till att spara el.

– Alla bäckar små är bidragande, säger Greger Gustin, säljchef och marknadsansvarig.

Det kan dröja allt från en vecka till månader innan Fyrfasen tecknar nya avtal med kunder. Orsaken är den extrema situationen på elmarknaden med kyla, lite nederbörd och brister i kärnkraften. Sedan början av november har priset ut till kund höjts med 15-20 öre per kilowattimme.

– De kunder och volymer som vi har redan har prissäkrats när vi tecknade avtal. Men för nya kunder skulle det bli enorma priser. Det här är en försiktighetsgärd. Vi ska inte sätta oss i en situation som vi inte kan hantera, säger Greger Gustin.

Väderförhållandena är minst sagt ofördelaktiga för elproduktionen. Samtidigt som förbrukningen ökat i takt med den tidiga kylan har det snöat väldigt lite och vattentillgången är rekorddålig.

– Det har aldrig varit så lite vatten i den hydrologiska balansen. Det saknas 40 miljarder kilowattimmar mot det normala i Norden. Plus att kärnkraften inte får igång sin produktion.

I dagsläget måste en stor del av energin importeras till höga priser. Det handlar kolkraft söderifrån och vattenkraft från Norge. Även norrmännen har drabbats av bristande vattentillgången, men inte lika hårt som Sverige, enligt Greger Gustin.

– Bara kylan ger sig kan vi få ett bättre överföringspris. Men risken är att det håller i sig, säger han.

Och andra sidan hade inte Fyrfasen behövt hamna i den här sitsen överhuvudtaget. I november 2011 kommer Sverige att indelas i fyra elområden. Härjedalen kommer att ingå i elområde två som sträcker sig ungefär från Gävle och uppåt.

- Då kanske vi klarar oss lite lindrigare eftersom det är billigare att köra strömmen hit än till Malmö. Hade det varit infört skulle vi kanske ha kunnat undvika den här situationen, säger Greger Gustin.