Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att vakna!

Regeringen leder, oppositionen knappar in, regeringen leder igen och sakta men säkert närmar vi oss den avgörande söndagen.

Annons

Det är lätt att vara pessimistisk inför möjligheterna till ett maktskifte den 19 september; i går nådde S-stapeln bara upp till 28,7 procent i Sifos mätning. För att inte falla i depression avstår jag från att gå in närmare på mätningen.

Det verkar för tillfället inte spela någon roll vad oppositionen gör för att försöka vända opinionen – ingenting biter. Ansvaret för den rödgröna kräftgången faller förstås i första hand på de tre partierna. Flera av oppositionens förslag har varit otydliga och lämnat utrymme för spekulationer och vässad högerkritik. Som ledarsidan påpekat tidigare har inte heller de rödgröna lyckats hålla trycket uppe när det gäller debatten om de utförsäkrade. Kritiken mot den växande arbetslösheten och flykten från a-kassan har högern kunna parera genom att hänvisa till finanskrisens brutala effekter på den lilla exportberoende nationen. Ingen finanskris i världen kan dock försvara varför sjuka människor ska tvingas till arbetsförmedlingen för att söka jobb som de inte klarar av att utföra.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som går dåligt, stödet för Moderaterna ligger fortsatt på höga nivåer. En av Moderaternas stora framgångar under mandatperioden är avpolitiseringen av politiken. Medan Mona Sahlin sökt tydliggöra de ideologiska konfliktlinjerna har Fredrik Reinfeldt tvärtom strävat efter att tona ned skillnaderna.

Vi ska inte bli upprörda över hur klyftorna och orättvisorna växer i skattesänkarpolitikens spår. Vi ska i stället titta på Anders Borgs diabilder över den makroekonomiska utvecklingen i Europa.

Tidigt 90-tal skrev Fredrik Reinfeldt en bok med titeln ”Det sovande folket”. I dag finns skäl att ge Reinfeldt rätt: Det är dags att vakna nu!