Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att ta hem de kidnappade flickorna i Nigeria

Den 14 april kidnappades 276 skolflickor i delstaten Borno i Nigeria av terrororganisationen Boko Haram. Flickorna är fortfarande inte återfunna. Det är mycket möjligt att ni inte har hört talas om detta. Västerländska medier har nämligen varit mer upptagna av att rapportera om annat. Typ Eurovision Song Contest.

Boko Haram är en islamistisk terrororganisation som verkar i norra Nigeria. Gruppen vill stoppa vad de ser som "västerländska influenser" i sin kultur. Till exempel kvinnors rättigheter och möjligheter att utbilda sig. De ser Nigerias omfattande korruption och kriminalitet som en effekt av ökad sekularisering i landet. De 276 bortrövade flickorna ska, enligt Boko Harams ledare Abubakar Shekau, säljas för giftermål. Flickor ska nämligen inte gå i skola, tycker Boko Haram.

Samtidigt som flickorna befinner sig på okänd ort pågår World Economic Forum i Nigerias huvudstad Abuja. Där meddelade Nigerias hårt pressade president Goodluck Jonathan att han ska göra allt han kan för att rädda flickorna. Pressen mot honom kom från den egna befolkningen, inte från de många internationella politiska ledarna på plats i Abuja.

Länder som USA, Storbritannien och Frankrike har visserligen skickat styrkor för att hjälpa till med sökandet. Michelle Obama har drivit twitterkampanj under parollen "Bring back our girls". Även ledarna inom Muslimska världssamfundet har fördömt attentatet. FN har gjort uttalanden. Nu är det dags att gå från ord till handling.

När pakistanska Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet av talibaner efter att ha uttalat sig om just kvinnors rätt till utbildning var stödet från omvärlden stort. Yousafzai, 14 år vid attentatet, överlevde tack vare snabba internationella vårdinsatser. Hon blev hyllad över hela världen för sin kamp, fick en egen FN-dag och nominerades till och med till Nobels fredspris. Yousafzai har offentligt visat sitt stöd till flickorna i Nigeria.

Det stora pådraget för att hjälpa Malala Yousafzai var både hedervärt och rimligt. Men nu, när inte bara en utan 276 flickor är i fara känns det ju som om ännu större insatser borde kunna sättas in. Det är bra att det finns röster i frågan. Det är bra att länder skickar hjälp och organisationer gör uttalanden. Men det som behövs nu är först och främst en ordentlig internationell insats för att ta hem de saknade flickorna. Först därefter kan man ta itu med det stora problemet: Att en stor och växande del av världens flickor utsätts för fara av en så enkel sak som att gå till skolan.