Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är dags att prata om den skapande kulturen"

Är "Next level craft" för stor och avancerad för Östersund?
– Det finns ingen logistisk fungerande lokal för en utställning av den här storleken, säger Ingela Fredell.

I mars/april nästa år är det meningen att "Next level craft" ska nå Östersund. Exercishallen är redan bokad för utställningen, som kräver 300 kvadratmeter och som beskrivs som ”Ett aldrig tidigare skådat slöjdevent”.

Men eventet är ingenting man bara slänger in i vilken lokal som helst. För att besökarna ska få häftiga ljus- och ljudupplevelser krävs bland annat kunniga tekniker och ljussättare under flera veckors tid. Tjänster som Hemslöjdskonsulenterna nu är tvungna att köpa in.

– Vi vet inte hur vi ska ro i land utställningen för det finns egentligen ingen som kan ta emot en utställning av den här storleken i Östersund. Jag är i stort behov av resurser till vår lilla hemslöjdsverksamhet, annars måste jag nog utbilda mig till snickare och ljussättare, säger Ingela Fredell.

"Next level craft" är länshemskonsulenterna i Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland gemensamma satsning under Umeås kulturhuvudstadsår. Målsättningen är att utställningen ska gynna både länsinvånare och tillresta besökare både i år och nästa år.

– "Next level craft" kostar 2,6 miljoner kronor att producera och eftersom Regionförbundet är medfinansiär så är meningen att utställningen ska komma länsinvånarna till del. Men det är en svår uppgift, säger Ingela Fredell, som anser att det är dags att slänga in ett nytt vedträ i kulturhusdebatten som enligt henne mest fokuserat på behovet av lokaler för scenkonst.

– Vi har pratat mycket om den betraktande kulturen, nu är det dags att prata om den skapande kulturen, den som är så viktig i varje kulturplan. Vi behöver bland annat verkstäder för färgeri, textiltryckeri, slöjd, teater, broderi, film, vävning och mycket mer. Det är något som jag ska ta upp med Robert Uitto, säger hon.

Ingela Fredell menar att trenden har gått från konsumerande kultur till eget skapande. Hon tror att folk vill uppleva och medverka i en skapande, konstnärlig process. Se bara i sociala medier där alla delar med sig av sin egen kreativitet, påpekar hon.

– Det är så 80-tal att betrakta, till exempel slöjd på en hylla, konstverk på en vägg. Kultur är en demokratisk process. Varje individ kan vara med och skapa, varje människa vill uppleva att man kan!