Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är bättre än ett nej, men jag är samtidigt besviken"

Det blev en oväntad vändning på landstingsfullmäktige efter att Gunnar Hagqvist talat inför politikerna.
– Det här är en rättvisefråga och varför ska vi i Norrland inte få samma vård som de i södra Sverige, sa han bland annat.

Som LT berättat om tidigare har Gunnar Hagqvist med fru Emma förlorat två döttrar i sjukdomen SMA typ 1 då de båda är bärare av muskelsjukdomen, en dödlig sjukdom med hastigt sjukdomsförlopp. Hade de inte bott i Jämtland, eller något annat av de andra tre landstingen i norr, hade de blivit erbjudna en PGD-behandling, bekostad av landstinget. En behandling som i korthet innebär att man gör en provrörsbefruktning där friska embryon väljs ut. PGD-metoden skulle ge kvinnor och män som är bärare av allvarliga ärftliga sjukdomar i länet en chans att få friska barn.

– Det här handlar inte om att vi inte kan få barn. Det här handlar om att vi inte kan få friska barn. I hela Norrland handlar det totalt om fem, sex par, sa Gunnar Hagqvist, själv läkare som höll ett personligt och välformulerat tal.

Finn Cromberg (FP) erkände bland annat:

– Jag inser nu efter din berättelse att jag inte förstått frågan i sin helhet.

Gunnar Hagqvist ansåg vidare att den expertis som lanstingsstyrelsen tagit hjälp av inte är experter i frågan.

– Det finns inga experter på PGD i Norrland.

Han berättade även att par som är behov av metoden har rätt att få hjälp i ett annat EU-land eftersom man som EU medborgare har rätt till lika vård men att det men inte i gäller i Sverige.

Majoritetet hade yrkat avslag på Gunnar och Emma Hagqvist medborgarförslag med motiveringen att man borde vänta in Sveriges Kommuner och Landstings rapport och ta ett gemensamt beslut i Norrlandstingen. Men efter en lång debatt där den borgerliga sidan och miljöpartiet yrkade på bifall meddelade Harriet Jorderud (S) att ärendet i stället skulle återremitteras. Mats El Kott, FP, reagerade starkt.

– En återremiss är inte snyggt Harriet Jorderud. Ni ser att ni kan förlora så det här är en undanmanöver.

Återremissen biffölls med siffrorna 29 ja. 25 röstade nej och 1 var frånvarande.