Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är bättre än ett nej, men jag är samtidigt besviken"

Det blev en oväntad vändning på landstingsfullmäktige efter att Gunnar Hagqvist talat inför politikerna.
– Det här är en rättvisefråga och varför ska vi i Norrland inte få samma vård som de i södra Sverige, sa han bland annat.

Annons

Som LT berättat om tidigare har Gunnar Hagqvist med fru Emma förlorat två döttrar i sjukdomen SMA typ 1 då de båda är bärare av muskelsjukdomen, en dödlig sjukdom med hastigt sjukdomsförlopp. Hade de inte bott i Jämtland, eller något annat av de andra tre landstingen i norr, hade de blivit erbjudna en PGD-behandling, bekostad av landstinget. En behandling som i korthet innebär att man gör en provrörsbefruktning där friska embryon väljs ut. PGD-metoden skulle ge kvinnor och män som är bärare av allvarliga ärftliga sjukdomar i länet en chans att få friska barn.

– Det här handlar inte om att vi inte kan få barn. Det här handlar om att vi inte kan få friska barn. I hela Norrland handlar det totalt om fem, sex par, sa Gunnar Hagqvist, själv läkare som höll ett personligt och välformulerat tal.

Finn Cromberg (FP) erkände bland annat:

– Jag inser nu efter din berättelse att jag inte förstått frågan i sin helhet.

Gunnar Hagqvist ansåg vidare att den expertis som lanstingsstyrelsen tagit hjälp av inte är experter i frågan.

– Det finns inga experter på PGD i Norrland.

Han berättade även att par som är behov av metoden har rätt att få hjälp i ett annat EU-land eftersom man som EU medborgare har rätt till lika vård men att det men inte i gäller i Sverige.

Majoritetet hade yrkat avslag på Gunnar och Emma Hagqvist medborgarförslag med motiveringen att man borde vänta in Sveriges Kommuner och Landstings rapport och ta ett gemensamt beslut i Norrlandstingen. Men efter en lång debatt där den borgerliga sidan och miljöpartiet yrkade på bifall meddelade Harriet Jorderud (S) att ärendet i stället skulle återremitteras. Mats El Kott, FP, reagerade starkt.

– En återremiss är inte snyggt Harriet Jorderud. Ni ser att ni kan förlora så det här är en undanmanöver.

Återremissen biffölls med siffrorna 29 ja. 25 röstade nej och 1 var frånvarande.