Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är åtminstone en början

Regeringen har gett Statens servicecenter i uppdrag att leta fram statlig verksamhet som kan flyttas ut i landet. Det är glädjande, men det förtjänar inga stående ovationer. Det är en liten myndighet vi pratar om (350 anställda) och faktiskt en av få som redan är utlokaliserad på flera lokala kontor, bland annat i Östersund. Det rör sig om ekonomi- och lönetjänster, IT, reseadministration och annat stöd till myndigheter. Värdefulla och viktiga uppgifter, men inga högkvalificerade akademikerjobb.

Om det är ett första litet steg som civilminister Ardalan Shekarabi (S) tar för att vända den statliga flyttströmmen återstår att se. I april ska Statskontoret redovisa sin utredning om statlig lokaliseringspolitik. Först när vi vet vad regeringen gör med den kunskapen kan vi betygssätta Shekarabis insats. Fast egentligen behövs det ingen utredning för att börja agera. Vi har ju redan facit för alliansregeringens åtta år vid makten: Landsorten tappade 3 000 statliga jobb, Stockholmsregionen fick ett tillskott på 2 500 statliga jobb. 34 av 45 nya myndigheter som inrättades placerades i Stockholm.

Läs mer: En varg söker sin flock

Ett tips är att Shekarabi studerar och låter sig inspireras av Danmarks exempel. Var tionde statlig tjänst ska flyttas från Köpenhamn. 40 myndigheter berörs. 20 av dem flyttas i sin helhet. 3 900 statliga jobb ska flyttas från Köpenhamn till 38 mindre orter. Syftet är att göra Danmark till ett mer geografiskt balanserat land där inte bara huvudstaden växer.

Det är ett kraftigt ingrepp den danska regeringen gör. Om den svenska regeringen skulle genomföra en utflyttning i samma skala skulle det betyda att 7 500 statliga jobb flyttades från Stockholm. Det skulle göra skillnad. Då skulle definitivt Shekarabi få ett bättre betyg än sin föregångare.

Läs mer: Landshövdingen borde vara tvungen att skriva sig i länet

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android