Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desperat skattehöjning i Bräcke

Besparingar kan inte drivas hur långt som helst. Betydande inbesparingar kan göras på de politiska och administrativa kostnaderna. Minskat antal ledamöter i fullmäktige är en del. I kronor är det väl inte så stora belopp men symbolvärdet är desto större. Desto mer går att spara in på administration. Vi måste ta krafttag för att minska den.

Intäkterna för kommunen grundar sig på de boende i kommunen. Vi måste få fler invånare! Vad kan locka familjer att bosätta sig i Bräcke kommun? Det är i första hand ekonomiska faktorer. Det ska vara billigt att leva och bo och lätt att pendla till jobb i andra kommuner. Det ska finnas erkänt bra skola, barnomsorg och vård. Här krävs mer arbete!

I Bräcke kommun föreslås nu höjd skatt. En fullkomligt desperat och destruktiv åtgärd. Landets kanske högsta kommunalskatt kommer att avskräcka människor från att flytta in till kommunen och tvingar invånare att flytta ut. Lek med tanken att vi skulle ha en lägre skatt än t.ex. Östersund. Då skulle kanske t.o.m. våra högre tjänstemän och andra som jobbpendlar in i kommunen bo här.

Finns inga andra förslag på hur intäkterna kan öka? Ställer vi t.ex. tillräckligt höga krav på staten att ersätta oss för påtvingade åtgärder? Det görs försök att locka hit nyinflyttare. Del av det är att ta emot flyktingar. Ekonomiskt går det ihop de första två-tre åren med ersättning från Migrationsverket men hur ser det ut sedan? De som bor kvar i kommunen och inte får arbete bidrar i hög grad till de skenande kostnaderna för försörjningsstöd. Vågar någon beräkna dessa kostnader? De kanske motsvarar större delen av de 4-5 miljoner kronor man nu försöker få in via höjd skatt.

Jag vill inte peka ut dessa grupper. Jag är liberal, vi ska vara humana och ta emot skyddsbehövande men det är ett faktum att det kostar. Det får inte innebära kommunalt självmord. Vi måste kräva att staten ersätter oss för alla former av sådana extra kostnader.

P-O Olsson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel