Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desperat försvarsutspel

Regeringen vill stegvis höja anslagen till försvaret med 5,5 miljarder per år, bland annat för att öka den militära närvaron i Östersjön.

Utspelet framstår som desperat. I ett läge där det säkerhetspolitiska läget i Europa kraftigt försämrats, och vi åter kan skönja ett hot mot Sverige, så väljer de borgerliga att än en gång partipolitisera försvarsfrågan. Senast gällde det värnplikten. Nu skulle nog många vilja ha den tillbaka.

Det hela görs därtill några veckor innan Försvarsberedningen ska lämna sin rapport, den som försenats av händelserna i Ukraina och på Krim.

Självklart handlar dessa nya miljarder till försvaret mer om de borgerligas usla opinionssiffror än om Sveriges säkerhet.

Om de borgerliga haft Sveriges försvar i sikte, så hade man försökt att göra upp om en bredare lösning. Och en sådan underlättas inte av partipolitiska utspel av den här typen.

Förhoppningen att slå in en kil i det rödgröna blocket vägde uppenbarligen tyngre för de borgerliga än Sveriges säkerhet.

Till detta ska läggas att de miljarder som utlovas förefaller rätt överdrivna. Ekots Tomas Ramberg visar att det först 2024 handlar om 5,5 nya miljarder per år till försvaret.

Frågan är om detta räcker. Det borde i alla fall inte vara svårt för sossarna att acceptera att en del av finansieringen handlar om att föra över pengar från de internationella operationerna till territorialförsvaret.

Självklart ska Sverige kunna försvaras med alla de pengar som fortfarande går till försvaret. Inte minst måste det gälla Gotland, som ligger så nära en möjlig konflikthärd som Baltikum.

Jag gissar att sossarna kan ställa sig bakom något som liknar tisdagens utspel. Men det är trots, inte tack vare detta.

Svante Säwén