Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designboom i länet

De kreativa näringarna tar allt starkare plats i länet och de senaste åren har det skett en riktig designboom. Karolina Nätterlund möter många som valt att kliva ur ekorrhjulet.

I Jämtland är artut att vara, fagert om sommaren då öringen hugger och designen locka. Kanske är det så den gamla bonaden kommer att broderas i framtiden. Karolina Nätterlund är sedan två år verksamhetsledare på Designcentrum Jämtland, som arbetar med designprocesser och designkompetens i länet. Hennes bild är att det finns ett väldigt kreativt klimat i länet och att Jämtland lockar fram kreativitet.

– Jag tror att det finns mer utrymme här för att välja och skapa sitt eget liv och att kliva ur ekorrhjulen, säger Karolina. Naturen är en viktig inspiration för många och här hänger ofta kreativitet och en aktiv utelivsstil ihop.

Karolina bor i Duved men kommer ursprungligen från Alingsås utanför Göteborg. Hon ser tydliga skillnader i det kreativa utbudet mellan regionerna.

– Visst finns det mer i Göteborg men där måste man också söka upp det mer. Här är det mer tillgängligt, det försvinner inte i bruset. En annan sak som är bra är att det inte blir en exklusiv och sluten liten grupp som håller på eftersom det inte är så många kontakter som skiljer folk åt här.

Under tiden på Designcentrum har Karolina sett de kreativa näringarna växa fram snabbt. Hon tror att det till stor del beror på att Jämtland sedan länge har varit bra på småskalighet och hållbart tänkande, något som det pratas mycket om nu.

– Det har alltid funnits hantverkare som har sysslat med återbruk. Förut var de mer traditionsbärare medan de nu är samhällsutvecklare och dessutom moderiktiga. Som exempel nämner hon företagen Free spirit shaking soul och Stitch n’ stones.

Just hållbar design är ett område som är på stark framväxt. Karolina har själv jobbat mycket med biomimetik, en designmetod där man letar lösningar och idéer i naturen, och hon ser stora möjligheter för länet.

– Jag tror att Jämtland har goda förutsättningar för att nå ett hållbart samhälle med hög livskvalitet. Det finns verkligen en medvetenhet här. Av alla företagare som jag har kontakt med har nästan alla någon form av miljöengagemang. Ungefär hälften går det extra steget och agerar utifrån det, vilket är ovanligt många. Jag tror att vi absolut skulle kunna vara ett nav för hållbar utveckling globalt sett.