Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras affärsidé: Billiga modekläder för unga

/
  • ”Vi gör kläder för ungdomar av ungdomar och de ska vara billiga”, säger Charlotte Skoog.
”Det är helt upp till dina ambitioner vilket resultat det blir när du driver ett företag”, säger Oscar Kjellberg.
  • De tre UF-företagarna i Re:artis är nöjda med sitt namnval.  ”Re står för recycling/återvinning och artis är det latinska ordet för teknik”, säger Markus Kvarnlöf till vänster i bild.  Från vänster: Viktor Nässén och Alexander Larsson.”Jag syr alltid, det är terapi för mig”, säger Charlotta Skoog och visar upp en av klänningarna hon sytt och designat.  Foto: Ulrika Andersson

Charlott Skoog och Oscar Kjellbergs företagsidé är att designa kläder för ungdomar. De har kommit långt med sitt UF-företag och har en andra klädkollektion på gång.Markus Kvarnlöf, Viktor Nässén och Alexander Larsson är i startgroparna med sitt företag. De ger uttjänta datordelar helt nya användningsområden.

Annons

Charlotte Skoog blev uppringd av barndomskompisen Oscar Kjellberg i våras. Han presenterade idén om att starta ett kläddesignföretag. Nu har de drivit företaget Jolly Linus sedan terminsstarten i höst.

– Jag har alltid velat bli designer, det är min dröm. Därför passade det jättebra, säger Charlott Skoog.

Hon går medieprogrammet men där ingår inte att driva UF-företag. Oscar Kjellberg går naturvetenskapligt program med internationell inriktning, och gemensamt lyckades de driva igenom att få starta företaget. Charlotte Skoog har gjort det till sitt projektarbete, så att också hon kan använda lite skoltid till det.

LT träffar dem i Almis lokaler på Österängsskolan.

– Vi får använda ett kontor här, säger Oscar Kjellberg.

Att sätta upp mål och arbeta för att nå dem, är deras tips för alla UF-företagare.

– Vi har som mål att komma till Stockholm (där SM i UF genomförs). Att bli klar med provkollektionen är ett annat mål, och det har vi nått, säger Oscar Kjellberg.

Ytterligare ett mål är att skaffa återförsäljare för kläderna.

– Vi har redan tagit några kontakter, men inget är klart än, säger Oscar Kjellberg.

Deras ambition är att designa hela outfits så småningom, än så länge har de gjort klänningar och t-shirts.

De har arbetat hårt med att skaffa ett kontaktnät, de har till exempel varit i kontakt med olika etablerade företag som har egna klädmärken, pratat med många olika leverantörer av till exempel tyg och även tagit kontakter för att få hjälp att sy upp kläderna.

– Men vi försöker att träffa de flesta öga mot öga så att de ser att vi är seriösa. Men ibland tar man inte så seriöst på ungdomar, det är synd, säger Charlotta Skoog.

Företaget Re:artis UF består av Markus Kvarnlöf, Viktor Nässén och Alexander Larsson. De går tredje året på datateknikutbildningen på Wargentin.

De har nyligt blivit klara med företagsplanen för sitt företag. Affärsidén är design av till exempel smycken, kylskåpsmagneter och klockor av uttjänta delar från datorer.

– Det var inte lätt att komma på vilket företag vi skulle starta. Vi hade många idéer från början innan vi bestämde oss, säger Markus Kvarnlöf.

De tror att driva ett företag är en bra erfarenhet, även fast de idag inte vet om de kommer att bli egna företagare i framtiden.

– Det är bra att veta hur man gör, säger Alexander Larsson.

– Många UF-företagare har det faktiskt gått så bra för att de fortsatt driva företaget efter skolan, säger Markus Kvarnlöf.

I utbildningen de går är det obligatoriskt att driva ett UF-företag. Men de får inte mycket tid att arbeta med det i skolan.

– Vi har 40 minuter i veckan på skolan, resten använder vi fritiden till, säger Markus Kvarnlöf.

De tre killarna tror att de har en fördel av att de känt varandra sedan de var små.

– Vi har hört att det blir ganska tjafsigt i en del andra grupper. Men vi känner varandra så det går bra, säger Viktor Nässén.

Mer läsning

Annons