Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deportees är tillbaka

/
  • Numera härstammar medlemmarna i Deportees bara till 75 procent från Vindeln. Tomas Hedlund förde in lite Umeblod i bandet som nu är tillbaka med full kraft på Sveriges musikscen. Från vänster: Mattias Lidström, Tomas Hedlund, Anders Stenberg och, i stolen, Peder Stenberg.    Foto: PRessbild

Medlemmarna i Deportees har ett par turbulenta år i backspegeln. Basisten Jonas Lidström lämnade bandet just när de skulle gå in i studion och börja arbeta med en ny skiva. Och som om inte det räckte fick de helt sonika sparken av skivbolaget Emi när förra albumet ”Damaged goods” inte sålde som förväntat.

Annons

Det fanns egentligen bara två alternativ: Vinna eller försvinna. Efter att ha slickat såren en stund bestämde de sig. Ingenting skulle få hindra dem från att nå ut med sin musik. Ett beslut som skulle resultera i albumet, ”Under the pavement – The Beach” som när det landar om några veckor blir deras tredje fullängdare,De tycker själva att det är deras bästa hittills.

– Man tycker i och för sig alltid att senaste skivan är det bästa man gjort. Men den känns mer framåtblickande, rytmisk och poppig än ”Damaged goods”, säger Peder Stenberg.

Så här i efterhand tycker han till och med att motgången var en stärkande process. Kniven mot strupen var en förutsättning för att hitta nya infallsvinklar.

– Vi kände oss underdog och var extremt samlade som band. Skivan är gjord för egna pengar i en liten studio i Umeå och man kan nästan höra liv- och dödkänslan på den.

Och plötsligt, ironiskt nog, ville alla ha killarna från Vindeln i Västerbotten. Erbjudanden haglade och sex skivbolag slogs om att få ha dem i sitt stall.

Trots det valde Deportees att gå tillbaka till Emi, långsura är de inte. Kommer det stora genombrottet nu? Det verkar som om Peder har tyglat sina visioner en aning med åren.

– Vi får väl se, säger han.

– Jag drömmer inte om att bli Bono direkt. Men det finns ingenting roligare än att spela för de som älskar vår musik. Vi vill turnera ännu mer, även utanför landets gränser. För man kan inte komma till Östersund två gånger per år utan att verka konstig.

Trots det kommer Deportees två gånger till Östersund i år utan att det känns det minsta konstigt.

De som missar fredagens besök i Teaterkällaren får en ny chans på Storsjöyran i sommar. Men först är det vårturné, den startade i Örebro förra veckan och Peder säger att de hunnit bli rejält varma i kläderna.

– Vi är ett band som repat och slipat mer än vi någonsin gjort. Jag känner att vi har en riktigt bra livespelning i oss, säger han.

Mer läsning

Annons