Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den våldsamma mansrollen

Maja lever under skyddad identitet tillsammans med sina barn. Hon är på flykt från sin våldsamma man. Mannen som hon levde tillsammans med, men som blev så hotfull och våldsam att hon dagligen fruktade för sitt och sina barns liv. Maja berättar om hur hon ständigt är på flykt. Hur hennes begränsade liv blir ett straff, medan mannen hon flyr från kan fortsätta leva sitt liv som vanligt. Mittnytt visade i tisdags hur det är att leva under skyddad identitet, och "Maja" fick berätta sin historia.

I Jämtlands och Västernorrlands län lever i dag 70 personer med skyddad identitet. För 10 år sedan var det 20 personer. De flesta är kvinnor och barn som tvingats fly från sina våldsamma män. Varför antalet skyddade personer ökar beror i den bästa av världar på att fler anmäler eller att fler som anmäler faktiskt får skyddad identitet, men kan såklart också härledas till att de våldsamma relationerna ökar.

Oavsett är det ett tecken i tiden: Den tid där allt fler kvinnor tvingas slita upp sina liv, byta namn och flytta till en ny stad.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, tar varje år fram statistik kring mäns våld mot kvinnor. 2012 anmäldes över 28 000 fall av misshandel mot kvinnor. Av dessa skedde en övervägande majoritet av män som kvinnan kände, och en stor del i hemmet av en man kvinnan hade en nära relation till. Lägg där till att mörkertalet är stort. BRÅ uppskattar att bara en femtedel av misshandeln i hemmen faktiskt anmäls.

Det finns ett genomgående tema när man granskar antalet anmälda misshandelsfall. Män anmäler visserligen fler misshandelsfall än kvinnor, men de som anmäls är nästan alltid män. Dessa män är i bara 8% av fallen någon de känner. Även kvinnor anmäler i princip bara män, som de nästan alltid känner, för våld. Förövarna är oavsett offret nästan alltid en man.

Det generella problemet grundar sig i den mansroll som är samhällsnormen. Det vore fel att påstå att alla män är våldsamma, men bara det faktum att betydligt fler män åtalas (och döms) för misshandel visar att något inte riktigt stämmer. Redan på förskolan är det accepterat att pojkarna drar flickorna i håret. De är ju bara "busiga". I högre åldrar ska en man aldrig vara rädd för att hamna i slagsmål. En "riktig man" kan slåss. Strukturen finns där.

Majas berättelse är tragisk och skrämmande, men hon är långt ifrån den enda kvinnan som lever under liknande förhållanden. De som lever som Maja kan, lyckligtvis, få hjälp att fly. Men problemet försvinner inte förrän vi tar tag i strukturen.