Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den tjutande livräddarens dag

Den tjuter riktigt illa men så räddar den också liv.

Det har blivit dags att testa din brandvarnare.

Julen närmar sig och med den även en mysig stund framför brasan eller ett hem fullt av levande ljus. Men njutningsfullt kan också vara farligt.

I Jämtland är det mest vanligt att bränder startar kring eldstaden i villor, kring spisen i flerbostadshus och på grund av tekniska fel. För räddningstjänstens innebär det 120 insatser per år.

Så lagom till att länets befolkning ska njuta av en fröjdefull jul har brandvarnaren fått en egen dag. Den 1 december är det den tjutande livräddarens dag för att man ska komma i håg att testa att brandvarnaren fungerar.

Räddningstjänsten anser att man ska ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter. Är huset eller lägenheten större ska man ha en brandvarnare per våningsplan. Brandvarnaren ska testas en gång i månaden och varje hushåll bör också ha en 6 kilo pulversläckare och en brandfilt.

Så kom ihåg, innan det första ljuset i adventstaken tänds testa brandvarnaren för din och andras säkerhet.