Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den tekniska tidsåldern gör kyrkorna miljövänliga

Brunflo gick från glöd till led. En ljus idé som kostade på men som sparar både el och miljö.

Kyrkorna i Härnösands stift blir allt mer miljövänliga.

Stora präktiga kyrkor som byggdes under den tidsålder då direktverkande el var den bästa källan till värme tär på Härnösands stifts samvete och ekonomi. Nu har stiftet börjat tänka om och tänka nytt.

Runt om i församlingarna satsar man nu på digital teknik för att minska kostnaderna. I Torvalla kyrka i Brunflo pastorat har församlingen bytt ut alla lampor till led-lampor. Investeringen kostade 98 000 kronor och det tjänar man in på mindre än fyra år, enbart på minskad elförbrukning.

– Många församlingar i stiftet har deltagit i ett etik- och energiprogram där man jobbat med att kartlägga vilka miljöinvesteringar som krävs för att sänka energikostnaderna och också kunna överlämna en sundare miljö till kommande generationer, säger Thore Andersson, byggnadsingenjör Härnösands stift, i ett pressmeddelande.