Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den svenska skolan är ingen sedelpress

Vänsterpartiet har tittat på årsredovisningar för 25 företag som driver fristående skolor i Sverige.

Genomgången visar att företagen gör en sammanlagd vinst på omkring 200 miljoner och för över stora summor pengar från skolverksamhet till ägarna.

För i Sverige är det fritt fram att ta ut stora vinster från fristående skolor. En av de snabbaste växande stora koncernerna – Baggium Utbildning AB – hade år 2008 över 5 000 elever och tog ut en vinst på omkring 13 000 kronor per elev och år. Det mesta av pengarna fördes direkt bort från verksamheten, via aktieutdelning och koncernbidrag till ägarbolaget Nordstenen AB som ägs till största delen av det norska riskkapitalbolaget FSN Capital.

Det finns också mindre skolbolag som är rena sedelpressar för ägarna. IT-Media och Turismgymnasiet i Lund tog ut mer än en fjärdedel av sin omsättning i vinst. För var och en av de 300 eleverna kunde ägarna inkassera omkring 30 000 kronor i vinst per år. Bolaget ägs via mellanled av ett danskt riskkapitalbolag, Axcels.

Vi har fått en situation där aggressiva utländska bolag köper upp mindre skolor i Sverige. Nu får det vara nog. Skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata bolag.

Vänsterpartiet vill genomföra tre förändringar för att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster.

1. Våra offentliga bidrag till fristående skolor inte ska kunna utbetalas som vinst till ägarna. Riksdagen ska fatta beslut om begränsningar av antalet skolor som en huvudman kan driva och vilka icke-vinstdrivande driftsformer som är lämpliga för fristående skolor.

2. Inför ett system för att fördela pengar till skolorna som tar hänsyn till elevernas behov. I dag överkompenseras fristående skolor ekonomiskt. Det tydligaste beviset på detta är vinsterna i de fristående skolorna.

3. Inför en särskild avgift för Skolinspektionens prövning för att begränsa antalet ansökningar om att starta friskolor. Många ansökningar är bristfälliga. Det innebär att handläggningstiden blir lång, vilket försvårar för kommuner att göra en bra konsekvensanalys.

Vänsterpartiets mål är att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster.

En ny rödgrön regering kan inte blunda för att vinsterna är ett hot mot alla barns rätt till en bra och likvärdig utbildning. Kunskap är en demokratisk rättighet och ingen handelsvara. Därför måste en rödgrön utbildningsminister stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset i de svenska klassrummen och sätta kunskap i första rummet.

Lars Ohly
partiordförande (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel