Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den Svenska Björnstammen

"I förhållande till"
(Gaphals/Border)
Bästa låt: "Hoppas det är du som förstör"

Den dubbelt så svåra andra skivan. Andra vad? Jo, nu är det så att vissa band fortfarande bryr sig om det här med album. Den Svenska Björnstammen är ett av dem och när gruppen nu återvänder är det med en helgjuten fullängdsskiva. Björnstammen gör det inte lätt för sig. I ett kappvändande musikklimat där videor och singlar är allt släpper de en platta som kräver tid av sina lyssnare.

I fråga om hitpotential finns här inga låtar som kan matcha genombrottets "Vart jag mig i världen vänder" eller "Svalkar vinden". I stället bjuder Björnstammen upp till en hissnande dans av perfekt balanserade, bitterljuva vokalharmonier. Gruppen följer en snårig stig genom ett i sann mening alternativt poplandskap. Det händer att björnarna trampar snett, men på vägen lyckas de skapa ett helt unikt sound. Stundtals uppstår magi i skarven mellan dumlyckliga dansbeats, texternas medvetna patetik och de midnattsblå melodierna.

Carl Cato/TT

carl.cato@tt.se