Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora frågan

Julen står för dörren igen. Och då börjar den eviga frågan från folk i bekantskapskretsen dyka upp igen. Vilken konsol ska man köpa egentligen?

Annons

Som spelrecensent får jag ofta frågor om vilken konsol man ska köpa. Till sig själv, till sina barn eller båda. Svaret är långt ifrån enkelt, och ofta känns det som att det finns fler svar än ett.

Sanningen att säga så sitter du antagligen med svaret själv. Du vet antagligen vad du vill ha redan när du frågar, du vill bara få bekräftat vad du redan tänkt av en expert i ämnet. Den viktigaste är att bestämma vad du ska ha din konsol till. Vill du bara ha en spelmaskin? Vill du att den ska vara ett fullmatat mediacenter eller nöjer du dig med en extra dvd-spelare? Hur gamla är de som ska spela? Köper du ofta nya spel? Är grafiken det viktigaste, eller vill du ha lättsamt spelande för alla? Om det är spelen som är huvudsaken ska du ta en titt på vilka exklusiva spel som släpps till din konsol.

I dag släpps de flesta spelen till flera format, eftersom speltillverkarna vill ha maximal utdelning för sina investeringar. Dessutom kopierar konsoltillverkarna varandras funktioner i parti och minut. Om Nintendo har rörelsekänsliga handkontroller så ska Xbox 360 och Ps3 ha det också. Samma sak med onlinebutiker och videotjänster.

Man bör dessutom ta reda på hur utvecklingen ser ut framöver. Både Playstation 3 och Xbox 360 kommer att släppa nya kontrollmetoder, som påminner om Nintendos, under nästa år. Det ryktas också, med jämna mellanrum, om en kommande HD-version av Wii. Blev du klokare? Nähä inte det.

Om vi tar det i korthet så ser det ut så här just nu:

Xbox 360 har flest spel i butik och flest titlar som riktar sig till en vuxen publik (även om det håller på att ändras). Man har ingen flashig Blu Ray-spelare, men det finns möjlighet att hyra högupplöst film via Xbox Live. Dessutom så väntar ”Natal” runt hörnet – en kamera som möjliggör spelande utan handkontroller.

Playstation 3 har länge varit jumbon bland de tre stora, trots att man har den kraftfullaste hårdvaran. Med nya Ps3-slim ser det ut att vända för Sony, som satsar brett med såväl spel för de yngre som äldre hardcorespelare.

Nintendo är fortfarande herre på täppan med sina rörelsekänsliga handkontroller och en egen spelkatalog med klassiker som Mario och Zelda. Här återfinns även populära ”Wii-fit”-serien som låter dig träna med den revolutionerande balansbrädan. Har stort stöd bland tredjepartsutvecklare, men det är helt klart Nintendo själva som gör de bästa spelen till den här familjevänliga konsolen.

Till sist: om du undrar vilken konsol jag skulle köpa så är svaret alla ovanstående. Det finns nämligen ingen konsol som täcker in alla behov.

Mer läsning

Annons