Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stora dagen närmar sig för Alx

Klockar tickar ned för karriärens största lopp. På lördag kväll är det dags.

Fyra miljoner tittare väntas följa banracingloppet i Daytona – med svensken Alx Danielsson i en av bilarna.

Annons

Den förre jämten står inför sitt livs största äventyr. Han är en av förarna i storloppet "Lucas Oil Slick Mist 200" på Daytona International Speedway.

200 varv väntar i en Dodge Charger. Planen är glasklar.

– Strategin är att köra ganska sansat de första tre fjärdedelarna av loppet. Jag vill inte ha några bucklor eller några karossdelar som går in i däcken, som gör att racet förstörs direkt, säger Alx till UNT.

Han tänker verkligen köra med insidan av huvudet. Orsaken är given.

– Det är ordentlig spridning på kvalitet i startfältet. De yngre förarna har en tendens att vara otroligt heta i början. Jag är faktiskt orolig att det ska bli en masskrasch direkt, säger han.

En annan farhåga är att bli indragen i en masskrasch.

– Det kommer att bli en eller ett par i varje race. Det ingår liksom i Nascarpaketet. Jag hoppas verkligen att jag slipper en masskrasch. Jag vill gärna komma i mål.

Den tidigare Formelbilstjärnan och World Series-vinnaren från 2006 står inför en helt annan racingform. Nu handlar det om att köra ovalbanan, där allt handlar om att svänga vänster, svänga vänster, svänga vänster..

– Det är en obeskrivlig känsla att köra så fort i så tvära kurvor. Magkänslan när man går in i kurvorna i runt 300 kilometer är "det här är omöjligt", men sedan sätter sig bilen och slungas runt den 35-gradiga doseringen. Nu ska jag få göra det i en stor klunga där taktik, mod och tålamod är nyckeln. Helt galet. Det här är det största i min karriär sista fem åren. Kanske är det faktiskt det största enskilda loppet för mig någonsin, säger Alx Danielsson till UNT.

Loppet – som ingår i ARCA-serien ino Nascar – livesänds över hela USA och beräknas locka fyra miljoner tittare.

Förhandlingar pågår också om eventuell sändning även i Viasat Motor.