Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den olönsamma farsoten

”Ett ebolavaccin ligger minst 50 vita människor bort”, sade patologiforskaren Gregory Wensmann i tidskriften The Onion häromveckan.

The Onion är en satirtidskrift och Gregory Wensmann en påhittad vetenskapsman. Men hans drastiska uttalande beskriver likväl på pricken orsaken till att över 1 500 personer hittills har dött i ebolaepidemin i Västafrika.

Redan 2005 hade forskare i USA ett vaccin på gång mot sjukdomen. Tester på apor hade varit framgångsrika. För nästa steg behövdes pengar till säkra tester på människor. Där blev det stopp. Ebola var fortfarande för främmande och avlägset för att locka finansiärer. Utvecklingen av vaccinet avbröts. ”Ebola är inget globalt folkhälsoproblem än”, konstaterade en av forskarna.

Så fungerar det normalt. Politiker och myndigheter i väst prioriterar inte forskning om sjukdomar i u-länder. För läkemedelsbranschen, som styrs helt och hållet av vinstintressen, är mediciner mot sjukdomar som drabbar fattiga inte tillräckligt lönsamma.

Men pengar är inte heller alltid avgörande för hur snabbt behandlingsmetoder och vaccin tas fram. När hiv och aids började sprida sig i västvärlden var det sprutnarkomaner, prostituerade och homosexuella män som först drabbades. Även om det fanns privilegierade personer i den sistnämnda gruppen så ansågs de själva bära skulden till sjukdomen. Intresset för forskning var lågt. Inte förrän sjukdomen började drabba heterosexuella hände det saker. Hiv blev ett prioriterat forskningsområde. I dag finns det bromsmediciner som gör att sjukdomen inte längre är dödlig.

Ebola är inget stort problem i den rika världen. Än så länge. Smittan är fortfarande begränsad till Afrika. Men det finns experter som varnar för ett globalt utbrott. Tre veckors inkubationstid kan göra att många hinner smittas innan det upptäcks. WHO har börjat kalla epidemin för ett internationellt nödläge. Identifikationen och engagemanget i den rika delen av världen växer med de återkommande rapporterna om dödsoffer bland vita hjälparbetare.

Kanske är tröskeln för ett internationellt engagemang passerad. I torsdags kom rapporter om ett nytt, lovande vaccin som ska börja testas på en grupp frivilliga i USA.

Smittspridningen måste stoppas. Det är det första. Sedan bör rimligtvis ebolaforskning bli ett prioriterat område. Det är inte rimligt att lönsamheten ska avgöra hur många och vilka människor som är värda att räddas.