Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den okända sjukförsäkringen

Bara en av fem anställda som omfattas av ett kollektivavtal vet att de också omfattas av en förmånlig sjukförsäkring.

Annons

Bara en av fem anställda som omfattas av ett kollektivavtal vet att de också omfattas av en förmånlig sjukförsäkring. Okunskapen är särkilt olycklig för privatanställda arbetare som aktivt måste söka den extra ersättningen vid sjukskrivning.

Det är pensionsjätten Alecta som undersökt 3000 löntagares kunskap om den kollektivavtalade sjukförsäkring. Bara 22 procent visste att de hade en sjukförsäkring genom jobbet.

Det är en skrämmande okunskap eftersom 100 procent borde svara att de har en sjukförsäkring. Alla som jobbar med kollektivavtal har en sjukförsäkring som betalas av arbetsgivaren, säger Eva Adolphson, pensionsekonom Alecta.

Extra efter 14 dagar

Förutom sjukpenning från Försäkringskassan får de som omfattas av kollektivavtal ytterligare ersättning efter 14 sjukdagar.

Att kunskapen om försäkringens existens är så låg är särskilt olyckligt för privatanställda arbetare och anställda inom kommuner och landsting. Dessa måste nämligen aktivt ansöka om ersättning från försäkringen.

  Okunskapen kan leda till att man kan gå miste om många tusenlappar eftersom man inte känner till den ersättning man har rätt till, säger Eva Adolpson.

För privatanställda tjänstemän är det desto enklare. Då är det arbetsgivaren som ansvarar för kontakten med försäkringsbolaget.

Många tusenlappar

Hur mycket extra man får vid sjukdom beror på vilket avtal man omfattas av. Men det handlar om tusentals kronor i månaden.

Jag tror att många skulle oroa sig mindre för sin ekonomi vid en allvarlig sjukdom om de kände till sina kollektivavtalade förmåner, säger Eva Adolphson.

Privatanställda arbetare omfattas av avtalsgruppsjukförsäkring AGS som kan ge max 2675 kr i månaden i ersättning utöver de pengar den sjukskrivne får av Försäkringskassan.

För   privatanställda tjänstemän är ersättningen desto högre. En privatanställd tjänsteman som omfattas av ITP-avtalen och tjänar 32 000 kr i månaden får 20 758 kr i månaden i sjukpenning från Försäkringskassan.

Dessutom får man en ersättning genom den kollektivavtalade sjukförsäkringen på 7400 kr i månaden mellan sjukdag 15 och 90. Vid längre sjukdom sjunker ersättningen.

Även anställda i kommuner och landsting får en extra slant genom AGS-KL.   Med en månadslön på 25 000 kr får man 2500 kr extra i månaden utöver pengarna från Försäkringskassan. Tjänar man 30 000 kr blir den extra ersättningen 5600. Även här sänks ersättningen efter dag 90.

Teckna onödiga försäkringar

Att så få känner till den kollektivavtalade sjukförsäkringen kan göra att många lägger ut tusentals kronor på privata sjukförsäkringar i onödan, tror Eva Adolphson på Alecta.

Det finnas risk att man tecknar privata sjukförsäkringar som man egentligen inte har behov av. Resultatet av undersökningen visar att det nu är hög tid att öka kunskapen om vad kollektivavtalet betyder för försäkringsskyddet, säger hon.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons