Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den ohållbara jakten på tillväxt

Alliansen har meddelat att fem miljoner svenskar ska ha jobb år 2020. Förutsättningen är att den hittills inte särskilt framgångsrika arbetsmarknadspolitiken får fortsätta. Jag ser valet som en folkomröstning om arbetslinjen, säger Fredrik Reinfeldt.

Låt oss uppehålla oss lite kring Freddes favoritord: arbetslinjen. I valet 2006 ställdes det nya politiska begreppet gentemot den bidragslinje som Socialdemokratin sades representera. Det ska löna sig att arbeta skanderade allianspartierna, och antydde att den som av någon anledning inte arbetade heltid parasiterade på samhället genom att leva på bidrag. Retoriken gick hem i stugorna.

Idag känns arbetslinjen inte lika het och allt fler börjar ifrågasätta samhällets arbetsnorm. I grunden syftar arbetslinjen på att vi ska arbeta för arbetandets skull: Genom att arbeta skapar vi tillväxt som i sin tur skapar fler jobb, så att vi både kan arbeta och konsumera mer. Att ifrågasätta om vi verkligen måste jobba så mycket som vi gör har i ljuset av arbetslinjen varit en mycket provocerande frågeställning.

Enligt statistik från Försäkringskassan ökar antal stressrelaterade sjukskrivningar. Stress som både tycks härstamma från en allt mer belastad arbetsbörda bland dem som jobbar, och från en allt otryggare arbetsmarknad där arbetsvillkoren är under ständig uppluckring. Samtidigt står 445 000 människor i Sverige utan arbete alls.

Det är inte bara våra kroppar och stresskänslighet som tar stryk av den ständiga jakten på ekonomisk tillväxt. Den konsumtionsnivå som en ständigt ökande tillväxt förutsätter är inte ekologiskt hållbar. Det kan nästan tyckas som att den politiska fokuseringen på jobb och tillväxt förutsätter en anden i flaskan som vid behov kan trolla fram fler jordklot.

I Göteborg har den rödgröna majoriteten tagit beslut om att på prov under ett år införa sex timmars arbetsdag för delar av kommunens arbetsstyrka. Det är ett visionärt, modigt och progressivt förslag. Det är också en politik som på allvar utmanar arbetslinjen och visar på att en annan arbetsmarknadspolitik är möjlig.