Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Den nya världsbanken” dog med Björntanden

/
  • Noreena Hertz var en av talarna på seminariet m den nya världsbanken på Färgfabriken Norr för drygt ett år sedan. Diskussionerna var livliga men sedan dess har inte mycket hänt.
  • Det börjar klarna hur Färgfabriken Norr ska ledas framöver och Lars Bolin är glad åt den plats han fått i den organisationen.
  • ”Den nya världsbanken var ett sätt för Jan Åman (ovan) att fylla Björntanden  med innehåll”,  säger Lars Bolin.När Björntandsbubblan sprack sprack den nya världsbanken också.

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Av den storstilade nya världsbanken som skulle hitta annorlunda lösningar på världens problem bidde inte ens en tumme.
– Thenewworldbank.com var Jan Åmans projekt och försvann med honom, säger Färgfabrikens Lars Bolin.

Annons

April 2008. Färgfabriken Norr öppnar med tre stora evenemang – den stora öppningsutställningen Teleport Färgfabriken, workshopen Östersund at Large och seminariet thenewworldbank.com.

Utställningen blev en av förra sommarens mest spännande konsthändelser i norra Europa, om man ska tro Lars Bolin, och dessutom en publiksuccé med över 25 000 besökare.

Vad som i slutänden kommer ut av Östersund at Large, där den stora flygbilden på golvet i en gammal stridsvagnshangar på Stadsdel Norr skulle ge upphov till nya tankar och idéer kring Östersunds framtida utveckling, har vi inte sett än. En sammanfattning lär vara på gång inom en månad. Jan Åman skulle skriva den, var det tänkt från början, men nu är han bortkopplad från allt som har med Färgfabriken att göra så andra har fått ta över.

Och så den nya världsbanken, då. Seminariet som hölls 2 och 3 april i fjol fick relativt stor uppmärksamhet i media, inte minst därför att Jan Åman lyckats locka världsnamn som Noreena Hertz och Malcolm McLaren. 270 deltagare lyssnade på föredrag och deltog i workshops om den internetbaserade idébanken som skulle finna nya lösningar på världens framtidsproblem.

Steg två i skapandet av den nya världsbanken skulle bli en offentlig presentation under politikerveckan i Almedalen med den samlade politiska och mediala eliten i Sverige närvarande.

På hemsidan thenewworldbank.com kan man läsa: ”Den 8:e juli lanseras thenewworldbank.com under Almedalsveckan med presskonferens och mingel. /.../ I Almedalen presenteras de samarbetspartners som går in i den initiala fasen för att arbetet ska sätta igång.”

Efter det har hemsidan inte uppdaterats en enda gång. Så hur det gick i Almedalen får vi inte veta.

På hemsidan står också: ”thenewworldbank.com har startat och kommer att bli ett globalt verktyg för att utveckla smartare lösningar för urbana behov. Det är startat från Sverige och kommer att få ett institut där konferenser, seminarier och forskning kommer att marknadsföra och diskutera verksamheten och de globala behoven mot en världspublik. Detta institut kommer att ligga i Biessie Baenie som ska stå färdigt i Östersund 2012.”

Hur det gick med Biessie Baenie – Björntanden – vet vi ju. Någon storslagen konferensanläggning på Östbergets topp blir det inte. Och i och med att det projektet begravdes verkar också den nya världsbanken ha följt med ner i underjorden.

– Ja, det kan man nog säga, säger Lars Bolin. Han är noga med att poängtera att thenewworldbank.com helt och hållet var Jan Åmans grej och att inga projektpengar från Färgfabriken användes för att bekosta öppningskonferensen.

– Idén med nya världsbanken var nog mer ett sätt för Åman att hitta ett spännande innehåll för Björntanden. Han blev snabbt involverad i de stora planerna för Frösöberget, och så kände han väl att man måste göra Björntanden till något mer än ett spa för rika ryssar.

Så här i efterhand tycker Lars Bolin att det var ganska olyckligt att konferensen om den nya världsbanken hölls samtidigt med öppningen av Färgfabriken Norr.

– Konstutställningen i sig hade givetvis räckt som öppningsevenemang. Vi var också många som tyckte det var vansinnigt att slå på trumman så hårt och göra tre evenemang på en gång. Men Åman ville ha det så.

I dag är Jan Åman ute i kylan. Det uppdagades att han i otillbörligt hög utsträckning använt Färgfabrikens pengar till privata omkostnader och han har fått lämna sin intendenttjänst i väntan på utredning. Utredningen är i sitt slutskede och kan möjligen bli klar inom de närmaste veckorna, tror Lars Bolin.

En interimsledning bestående av konstnären Joachim Granit och administratören Pernilla Lesse håller i tyglarna på Färgfabriken i Stockholm under utredningen. Lars Bolin har hängt i luften sedan han avsade sig jobbet som konsthallschef på Färgfabriken Norr i höstas.

– Jan Åman lämnade ett stort tomrum efter sig och det har tagit månader för Färgfabriken att hitta formerna för en fortsättning, men nu håller det på att klarna hur vi ska gå vidare.

Foto: Urika Andersson

Mer läsning

Annons