Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den nya regeringens viktigaste uppgift

Fredrik Reinfeldt och hans regering har avgått. Bakom sig lämnar Alliansen ett land sprucket i sömmarna. Något som nämligen inte stannar upp och slutar växa sig större efter valet är Sveriges inkomstklyftor.

Växande klyftor är ett globalt problem, och i allt fler välmående länder där många får det bättre blir gapet mellan de fattigaste och det rikaste större. Sverige är det land av OECD-länderna där klyftorna växer allra snabbast. De senaste 20 åren har vi rasat från att vara det mest jämlika OECD-landet till att i dag ligga på fjortonde plats.

Medellönen för en arbetare är 24 000 kronor i månaden. En tjänsteman tjänar i genomsnitt 34 600 kronor i månaden. Så stort har lönegapet inte varit sedan 1930-talet. Ännu större blir det om man är kvinna och arbetare. En manlig tjänsteman tjänar nästan 200 000 kronor mer än en kvinnlig arbetare.

Stora inkomstskillnader är grunden för ett samhälle där klasstillhörighet är viktigt för ett bra liv. Klass är inte bara avgörande för möjligheten att påverka sin livssituation, det påverkar även livslängden. Åtskilliga undersökningar visar att medellivslängden kan skilja flera år mellan olika stadsdelar - på grund av klass.

Den blivande nya regeringen har här sin viktigaste och kanske också svåraste uppgift. Lönegapet kommer nämligen fortsätta att växa om inte en ny politik formas, och det snabbt. För om det är något Sverige behöver innan det är för sent, så är det en regering som fattar beslut där jämlikheten står i fokus.