Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya barnlitteraturen: Prövade vingarna med modig spyfluga

/
  • Illustratören Maria Jönsson har skapat fantasifulla bilder till en lång rad barnböcker. Spyflugan Astrid och hundvalpen Morris är några av hennes skapelser.Foto: Ola Torkelsson/Scanpix”Zucchini till en tax” är Maria Jönssons senaste bok.

En liten spyfluga fick henne att börja skriva egna texter, och bilderna till bokserien om hundvalpen Morris älskas av de unga läsarna.

– Djur är tacksamma att bildsätta, säger illustratören Maria Jönsson.

Annons

Hon har bildsatt otaliga barn- och ungdomsböcker, och de flesta känner igen henne som illustratör till Lotta Olssons populära barnböcker om den lilla valpen Morris. Men i böckerna om ”Spyflugan Astrid” är både text och bild Maria Jönssons egna. Efter att ja jobbat med andra författare hade hon samlat på sig en massa idéer av bara farten, och de mynnade ut i ”Spyflugan Astrid” och ”Spyflugan Astrid flyger högt”. En tredje bok om den lilla insekten kommer 2010.

– Det var inte riktigt planerat att börja skriva själv, och det var hemskt nervöst. Men plötsligt ploppade det upp en idé som jag själv ville prova att ta vidare. Astrid är väldigt speciell för mig, eftersom hon är min alldeles egna skapelse, säger Maria Jönsson.

Att Astrid kom till var egentligen en slum. Under en semesterresa till Grekland fick Maria Jönsson syn på en ”väldigt speciell” spyfluga som satt och slappade i ett fönster.

Maria Jönsson började teckna av flugan, mest på kul.

Resultatet blev berättelserna om den lilla flugan, som bor bakom en soffa med följande familj: mamma, pappa, moster, gammelflugorna, sju kusiner, tre nästkusiner och 43 syskon. Hon ger sig ut på våghalsiga besök i vardagen, passar småflugorna och äter så mycket dansk salami att hon tror hon ska dö.

Och en spyfluga ger faktiskt väldigt många uppslag, enligt Maria Jönsson.

– För mig är det bilden som driver en historia framåt. En fluga kan skildras ur många roliga vinklar, vrår och perspektiv, och det var lätt att få kul bildidéer. Hon är ju så liten, och kan krypa in överallt.

Tidigare i år vann Maria Jönsson ”Bokjuryn”, där 40 000 barn röstar fram sina favoritböcker. ”Spyflugan Astrid flyger högt” var vinnaren i kategorin 0-6 år, en vinst som berörde författaren, som har en hel del kontakt med sina unga läsare. När hon besöker skolor och förskolor och berättar om sina böcker, blir hon så gott som alltid utfrågad om Astrid. Den vanligaste frågan är varför Astrid heter just Astrid. Svaret blir alltid detsamma: det passar bra med ett hårt namn med många konsonanter på en tuff liten fluga.

Någon svårighet med att skriva för barn känner hon inte. Snarare är det både lätt och roligt att vara barnslig. Men det gäller att se upp så bilderna blir lätta för den unga målgruppen att förstå.

– Jag beskär gärna mina bilder ganska hårt. Ibland det bli lite obegripligt för de mindre barnen, men då har jag förläggare och redaktör som talar om att det kan bli lite knepigt för de minsta.

I juli kom ”Zucchini till en tax”, en ABC-bok på rim av Lotta Olsson med illustrationer av Maria Jönsson. Att det har blivit så många böcker om just djur beror på att de är ”tacksamma att bildsätta och berätta historier om”.

Djurs karaktärer kan man överdriva lite extra, förstora och förminska, utan att någon tar illa upp. De är dessutom ofta en källa till humor, och Maria Jönsson beskrivs ofta som en illustratör med en stor portion av just den varan.

– Det är nog för att jag drivs av en jädrans lust, och har så himla kul när jag arbetar. Men det gäller just jobbet. Jag är nog inte så rolig i vardagen, herregud, jag kan ju inte ens hitta på vad jag ska laga till middag.

Fotnot: Detta var sista avsnittet i vår serie om nya svenska barnboksförfattare. Tidigare artiklar har handlat om Åsa Lind (15/7), Mårten Sandén (18/7) och Jonna Björnstjerna (23/7).

Mer läsning

Annons