Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den lurade medelklassen

Medelklassen har gått i allians med de rika. I utbyte mot kortsiktiga fördelar som skattelättnader, RUT&ROT-subventioner, etc. röstar man fram ett samhälle som de själva förlorar på.

När M 2010 mätte det samlade utfallet av fyra års politik konstaterade man att de som tjänar över 52 000 kr/mån fått 3 900 kr extra varje månad. Medelsvensson, med en inkomst på kring 25 000 fick ett tillskott på 1 800 kr/mån.

Samtidigt granskade S landets 50 000 personer med en inkomst över en miljon. De fick i genomsnitt 6000 kr/mån mer och de riktigt rika har vunnit ännu mer.

När förmögenhetsskatten avskaffades fick de 3 procent av befolkningen som överhuvudtaget betalade denna skatt dela på över sex miljarder. Så slapp t.ex. finansmannen Fredrik Lundberg skatt på 39 miljoner om året, Ericssons Carl-Henric Svanberg 6 miljoner och Jacob Wallenberg 1 miljon.

Och så fastighetskatten. För många husägare blev det ingen större skillnad. "Fastighetsavgiften" som infördes blev lika med vad man tidigare betalade i fastighetsskatt. Men för de rika var det en jackpott. Den som i det gamla systemet exempelvis ägde en bostad taxerad till 4.5 miljon betalade 45 000 kr/år i skatt. Den som äger ett gods värt 50 miljoner slipper ifrån en skatt på 500 000 kr/år, och kommer nu undan med en avgift på max 6 125 kr/år.

Poängen med sifferexercisen är att övertyga om att många medelinkomsttagare tror sig vara vinnare, men har i praktiken sålt sin röst för småpengar bara för att se höginkomsttagarna casha in "storvinsten". Pensionärer, arbetslösa och sjuka betalar däremot 8.1 procent högre skatt än alla de andra, och omfattas heller inte av de skattelättnader som de riktigt rika tjänar hundratals tusen om år på.

Rättvisetörstande Realist