Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den lilla extra knuffen som behövdes"

Att vara utan arbete kan vara väldigt jobbigt för många ungdomar. Cassandra Nilsson, 22 år, deltog i projektet "Plug in" och hennes liv förändrades helt.
– Det var den lilla extra knuffen som behövdes, säger hon.

Det bedrivs flera projekt i länet som riktar sig till arbetslösa ungdomar för att hjälpa dem till sysselsättning. Ett av dem är "Navigator i Berg". När projektet invigde sina nya lokaler var Cassandra Nilsson inbjuden för att berätta om sina erfarenheter. Hon är 22 år och har deltagit i projektet "Plug in" hos Navigatorcentrum i Östersund.

Hennes första besök hos Arbetsförmedlingen var ingen bra erfarenhet.

– Handläggaren sa att "bara så du vet kommer inte Arbetsförmedlingen hjälpa dig att få jobb", sa Cassandra Nilsson när hon berättade om sina erfarenheter för besökarna hos "Navigator i Berg".

Senare fick hon en ny handläggare och efter flera turer hamnade hon hos Navigatorcentrum och projektet "Plug in". Det beskriver hon som väldigt lyckat.

– Det har förändrat hela mitt liv till det positiva. Man får jobba så mycket med sig själv och fokusera på de positiva egenskaperna man har, i stället för att, som man ofta gör som människa, tänka på de negativa egenskaperna. Man vill ofta förstärka dem, säger Cassandra Nilsson.

Nu går hon på en yrkesförberedande utbildning med inriktning mot hotell, reception och konferens. Längre fram ska hon studera på folkhögskola och läsa upp sina betyg för att sedan utbilda sig till naturguide. Drömmen är att starta en egen fjällstation i framtiden.

Projektet "Navigator i Berg" har varit öppet för deltagare sedan i mars 2013. 19 personer i åldrarna 16-29 år har varit inskrivna. Av dem har 12 personer gått vidare till arbete, praktik, utbildning eller annan aktör. Ungdomsarbetslösheten i Bergs kommun har också minskat från 75 personer i december 2012 till 59 i december 2013.

– Det är roligt att höra. Vi är en liten del av det. Vi jobbar direkt med individer, och det kan ha gett en bonuseffekt hos andra aktörer, säger Andrea Bodin, hälsopedagog på "Navigator i Berg".

"Navigator i Berg" erbjuder ungdomarna möjlighet till personlig utveckling. Det jobbas mycket med att lyfta fram de positiva egenskaperna hos deltagarna i projektet. Andrea Bodin ser flera faktorer som är viktiga att jobba med för att hjälpa ungdomar till jobb.

– Dels handlar det om uppfattningen om sig själv och hur samhället ser ut, vad som faktiskt erbjuds ungdomarna. Men också vilken kultur och attityd som finns hos dem. Man kanske inte får höra så stärkande saker under sin uppväxt och då tappar man drivet och gnistan på vägen.