Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den klistriga fyrkantiga papperslappens dag

En liten fyrkantig papperslapp med klister på baksidan som förenat par och avslöjat hemligheter.

Inte konstigt att frimärket har sin alldeles egna dag.

Varje år uppmärksammas frimärkets betydelse runt om i Sverige. Tillsammans med Sveriges filatelistförbund visar Posten upp de senaste motivfrimärkena, i år är det Zlatan Ibrahimović som pryder dem. Medan samlarna bjuder på de vackraste dyrgriparna som de har.

Susanna Andersson är själv frimärksamlare och passade på att både köpa några märken till sin samling och kolla in de nya.

– Det är pappa som har lurat in mig på det här, det började redan när jag var liten, säger hon.

Att samla på frimärken har blivit lite av en avslappningsövning för henne. Men frimärkena är också en källa till kunskap säger hon.

– Det är mycket historia bakom, till exempel finns det frimärken med svenska uppfinningar på. Man lär sig en del faktiskt, säger Sussanna.

Monica Norum besökte dagen för att köpa något annorlunda att ge bort i present.

– Jag vet att de tycker om gamla vykort, och det är ju mycket roligare att ge bort något som jag vet att de blir glada för, säger hon.

Men det är svårt att locka yngre och nya samlare till Östersunds filatelistförening. Det är många äldre men få yngre intygar Jan Anders Jacobsson i föreningen.

– Ungdomarna har annat för sig. Men av erfarenhet vet vi att de som samlat på frimärken en gång ofta kommer tillbaka när de blir äldre, säger han.

Tror du att frimärken kommer finnas kvar om 20 år?

– Ja det tror jag, på något vis, vi kommer alltid vilja ha frimärken, säger han.