Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den jämtländska björnstammen krymper

Jämtlands län har färre björnar i skogen nu än för ett år sedan.
Populationen minskar med sju procent per år och jakt anses vara anledningen.

Annons

Naturvårdsverkets bedömning är att hela den svenska björnstammen har krympt från 3 300 till 2 800 individer, enligt den senaste inventeringen som gjordes under våren 2014.

Norrbottens och Jämtland är de två län där minskningen är störst. I Jämtland och Härjedalen bedöms minskningen ligga på sju procent per år.

Naturvårdsverkets uppfattning är att skydds- och licensjakt är orsaken till minskningen.

"Björnen reproducerar sig långsamt och att jaktuttaget har ökat är en bidragande faktor", skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Minskningen är en medveten strategi för oss på Länsstyrelsen för att begränsa de skador björnarna orsakar rennäringen under vår- och försommar, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.

Minskningen i Jämtlands län ligger i linje med det mål som finns för björnstammen. 2012 beslutade viltförvaltningsdelegationen att det ska finnas 500-800 björnar år 2015, vilket betyder en minskning med 100 individer varje år.

Kommande år ska Naturvårdsverket inrikta sina inventeringar till Jämtland och Norrbotten för att följa upp läget i de båda länen.

– Vi välkomnar också att Naturvårdsverket vill prioritera en DNA-inventering till Jämtlands län, den senaste gjordes 2006, säger Jämtlands landshövding Jöran Hägglund.