Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den högljudda minoritetens makt

Internet har gjort det möjligt för alla att nå ut i offentligheten med sina åsikter. Men får vi därmed en sannare bild av folkopinionen? Inte nödvändigtvis.

Den tilltagande trängseln på nätet har gjort det svårare att sticka ut ur mängden. Det har säkert bidragit till att höja tonläget i debatten. Nätets snabbhet har dessutom gjort oss oförmögna att vänta. Inom loppet av några minuter ska en nyhet delas och twittras.

Vi har också vant oss vid att snabbt få en analys av nyheten. Helst ska den vara klok och genomtänkt – och levereras i realtid:

"Debatten pågår fortfarande, Mats Knutson, men vem skulle du säga är vinnare?".

Statsvetaren Katarina Barrling varnar för det hon kallar "åsiktsskrikandet", en samhällsdiskussion som präglas av snabbhet och brist på eftertanke. Effekten förstärks, menar hon, av att det som händer på sociala medier lyfts fram av de etablerade medierna.

Barrling hoppas på en motreaktion, men hon är rädd att de som skriker högst blir morgondagens mest inflytelserika opinionsbildare.

Frågan är om de inte redan är det. Det finns många exempel på att det går att komma långt med ett högt tonläge. Men det är samtidigt lätt att dra för stora växlar av sociala medier och kommentarsfält. De kan ge en sned bild av var allmänheten står i olika frågor. Researchgruppen, som stod bakom Expressens avslöjande om näthat bland Sverigedemokrater, har undersökt inläggen på en av Sveriges största opinionssidor, SVT Debatt.

Där, som på många andra debattforum, diskuteras ofta invandringens följder. En snabb titt ger intryck av att de invandrarfientliga tyckarna är i klar majoritet. Men Researchgruppens granskning visar att hälften av de besökare som skriver på SVT Debatt regelbundet är inne på Avpixlat, Fria Tider och andra sajter som specialiserat sig på främlingsfientlighet och rasism. Det är alltså en liten, men mycket högljudd minoritet som surfar runt och debatterar på olika forum. Genom att skriva många inlägg kan de dominera debatten även på en bred opinionssida som SVT Debatt.

Vi ska inte underskatta de främlingsfientliga strömningarna i samhället. Men inte heller överskatta dem. Det som ser ut som en rasistisk folkstorm kan delvis vara ett illusionstrick av en liten grupp med extrema åsikter.