Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den hårda regimen mot sjukskrivna fungerade inte

Sedan några år tillbaka ökar sjukskrivningarna. Den tråkiga utvecklingen är ett svårt bakslag för den politiska högern. Moderaterna hade ju en plan: Genom att göra det lönsammare att arbeta och kärvare att vara sjuk skulle sjuka välja att vara friska. Glasklart? Det är det inte. Idén om människan som ett ekonomiskt djur passar möjligen som en power point-presentation, men inte i den komplicerade verkligheten. Sjukskrivningstalen varierar över tid, mellan kön, yrkesgrupper och län.

Hur ska man, som LT berättade i går, förstå att sjukskrivningarna i länet sticker ut i förhållande till andra län? Är läkarna i Jämtland mer benägna eller mer lättövertalade att sjukskriva? När sjukförsäkringsdebatten rasade som värst tidigt 2000-tal var den här typen av luftpastejer vanliga, illa underbyggda argument kopplade till en politisk agenda.

Till slut hade en "sanning" etablerats: De höga sjukskrivningstalen berodde på fusk, överutnyttjande, en ovilja att flytta, läkare som av sympati eller genom övertalning valde den enkla utvägen och sjukskrev.

När borgerligheten kom till makten 2006 gjordes dessa antaganden om till praktisk politik, och konsekvenserna blev förödande. Svårt sjuka fick sina sjukskrivningar indragna, tiotusentals människor utförsäkrades.

Men den hårda regimen fungerade inte, och det är förvånande hur lätt regeringen kommer undan med sitt misslyckande. Detta var ju kungstanken i högerns systemskifte, att med ekonomiska morötter och piskor driva ut latmasken ur svensken.

I dag är tonläget ett annat från regeringen. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tillsätter utredningar för att "bredda problembilden" kring sjukskrivningarna och "problematisera utvecklingen utifrån flera olika forskningsdiscipliner". Ministern funderar högt om det kanske kan vara något i den "moderna livsstilen" som gör att så många medelålders kvinnor lider av psykisk ohälsa. Och vad gäller de regionala variationerna i sjukskrivningstalen, tror Försäkringskassan att det kan bero på skillnader inom landet i befolkningssammansättning och mellan arbetsmarknader. Men man vet inte säkert, det behövs mer analys.

När regeringen drev igenom de våldsamma försämringarna av sjukförsäkringen 2008 fanns inte tid för analys och eftertanke. Det ideologiskt motiverade skiftet brådskade. I stället för att satsa på bättre psykosociala arbetsmiljöer, rehabilitering och fler händer i offentlig sektor, valde regeringen att sänka skatten och dra åt tumskruvarna för de sjuka. Det fungerade bevisligen inte.

Men den som hoppas på en politisk omprövning får nog vänta förgäves. Ty sedan skatterna sänkts finns inga pengar kvar. Bara skulder.